Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Cum să Consumăm Anghinarea, Pentru a Beneficia de Efectele Sale Vindecătoare

Nelipsită din raioanele marilor magazine din ţară şi nu numai, anghinarea a devenit, treptat, dar sigur, un aliment uzual, cu efecte vindecătoarea remarcabile.

De la anghinare (Cinara scolimus) se consumă florile, care se curăță de straturile mai pieloase de la suprafaţă.

Este o foarte bună sursă de vitamina C, acid folic, fibre alimentare, magneziu şi potasiu. Anghinarea ajută la digestie, protejează ficatul, combate bolile de inimă, îmbunătăţind sănătatea pielii, părului şi sistemului nervos, contribuind la echilibrarea nivelului de grăsimi din sânge.

În ciuda gustului amar, anghinarea este neaşteptat de plăcută în mâncare. Pentru a beneficia pe deplin de efectele vindecătoare remarcabile ale acestui minunat aliment, cea mai simplă şi folosită reţetă este următoarea:

Reţetă corectă de preparare a anghinarei

Ingrediente

  • 10 flori de anghinare
  • Zeama de la jumătate de lămâie
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 – 2 linguri ulei de măsline
  • Jumătate cană de apă

Mod de preparare

Florile de anghinare se curăţă de părţile pieloase, dezvelind straturi succesive de petale, până când acestea vor apărea mai albicioase la culoare şi fragede.

În continuare, florile de anghinare curăţate se taie mărunt şi se introduc imediat într-un vas cu apă combinată cu zeama proaspăt stoarsă de la o jumătate de lămâie. Se lasă astfel vreme de 20 de minute, pentru a nu se înnegri.

După această perioadă, într-un vas mai plat, se adaugă florile de aghinare, curăţate şi tocate mărunt, căţeii de usturoi, uleiul de măsline şi o jumătate de cană de apă. Se lasă totul să fiarbă la foc mic, până când anghinarea se înmoaie. În acest moment, vasul se dă deoparte, după care se adaugă sare şi pătrunjel verde.

Mod de servire

Preparatul se poate consuma simplu sau, pentru mai multă consistență, se poate presăra deasupra caşcaval ras.

anghinare
Anghinarea Ajuta la Digestie

Indicată în diabet

Consumul de anghinare este o metodă excelentă de prevenţie pentru diabetul zaharat de tip II, prin stimularea acidității pancreasului şi secreției de insulină.

Atunci când este fiartă mai puţin şi asociată cu ceapa, anghinarea are şi efecte hipoglicemiante directe, oferind, totodată, un minunat efect diuretic.

Excelentă pentru digestie

Efectele anghinarei sunt din plin recomandate persoanelor cu digestia leneşă sau cu peristaltism gastric redus.

Consumul de anghinare stimulează secreţia de sucuri gastrice şi de bilă, activând musculatura netedă a tubului digestiv.

Recomandată în constipaţie

Medicina naturistă recomandă consumul de anghinare şi persoanelor cu constipaţie atonă şi cu probleme biliare.

Aceasta favorizează peristaltismul digestiv, ajutând la evacuarea bilei. Totodată, stimulează activitatea rinichilor, contribuind la buna funcţionare a acestora, precum şi la evacuarea lichidelor din organism.

Benefică pentru ficat

Anghinarea este recomandată, de altfel, persoanelor cu probleme hepatice cronice (mai ales cu hepatită), întrucât aceasta drenează ficatul, favorizând regenerarea celulelor hepatice.

Mai mult decât atât, consumată în paralel cu alte tratamente cu plante medicinale, anghinarea ajută la prevenirea complicaţiilor.

Contraindicaţii

Anghinarea este contraindicată spre consum în litiază biliară, obstrucţie biliară. De asemenea, anghinarea este contraindicată în timpul alăptării, deoarece reduce lactația.

Alte situaţii în care alimentul nu poate fi consumat sunt ȋn sarcină şi alergie (la anghinare).

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *