Brânca-ursului (Heracleum sphondilyum) este o plantă cu proprietăţi curative, revigorante şi tonice.
De la plantă se folosesc rădăcinile, seminţele, florile, mugurii şi frunzele.
Brânca ursului conţine urocumarine, poline, colină, fitosteroli, acizi organici, bioflavonoide, taninuri şi uleiuri volatile.
Forma de administrare a plantei, cea mai frecvent folosită în prezent, este sub formă de comprimate, deoarece sunt uşor de ingerat, sunt bine tolerate de organism şi au un efect puternic, mai ales în timp.
Comprimatele cu brânca-ursului
Comprimatele cu brânca-ursului sunt un amestec dintre o bază neutră (excipient) şi plantă măcinată foarte fin.
În majoritatea farmaciilor şi magazinelor naturiste din ţară se găsesc comprimatele sub forma unui amestec de seminţe şi rădăcină de plantă.
Cu ele se pot preveni sau trata boli precum:
Menopauza prematură
Curele cu această plantă previn menopauza prematură. Motivul: tratamentul are efect stimulent asupra secreției endocrine şi exocrine a ovarelor, întârziind instalarea climaxului.
♣ Se iau câte 4 comprimate pe zi, în cure de 3-4 săptămâni. Se fac de 3 ori pe an.
Osteoporoza
Planta are efecte estrogene directe, stimulând organismul să secrete acest hormon, foarte important pentru metabolismul calciului şi pentru menţinerea densităţii osoase în parametrii normali.
♣ Dacă tratamentul este început la maximum doi ani de la instalarea menopauzei, se vor lua câte 4 comprimate pe zi, iar dacă au trecut mai mult de doi ani de la instalarea menopauzei, se vor lua câte 2 comprimate pe zi. În ambele cazuri, tratamentul durează 3 luni.
Impotenţa hormonală
Tratamentul cu brânca-ursului stimulează puternic activitatea gonadelor la bărbaţi, fiind un remediu excelent în cazurile de andropauză prematură. Totodată, planta este foarte utilă în cazurile în care impotenţa hormonală este dublată şi accentuată de un blocaj la nivel emoţional (impotenţă psihică).
♣ Se iau câte 4-6 comprimate pe zi, în cură de 60 de zile, cu pauză de 20-30 de zile. Se ţin 4 cure pe an.
Hipertensiunea arterială
În această afecţiune, este foarte important ca aceste comprimate să fie administrate la aceleaşi ore, deoarece ele scad presiunea arterială, mai ales prin vasodilatatțe, la nivel periferic, efectul durând o perioadă de timp limitată şi fiind, ca atare, nevoie de o nouă doză de plantă.
♣ Se iau 4-6 comprimate, regulat, la orele 6, 12, 18 şi 22, în cure de 6 săptămâni, urmate de alte 2 săptămâni de pauză.
Infecţiile bacteriene
Studiile de laborator efectuate la mai multe universităţi din Turcia, coordonate de prof. dr. A. Ergene, au demonstrat că planta este un bun antibiotic contra: Shigella sonnei, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Streptococcus pyogenes, Corynobacterium diphteria, Enterococcus fecalis.
♣ Ca adjuvant, se iau câte 4-6 comprimate pe zi.
Adjuvant în epilepsie
În urma administrării acestei plante, este redusă atât intensitatea, cât şi frecvenţa crizelor de epilepsie.
♣ Se ia câte 1 comprimat, de 4 ori pe zi, în cure de 3 luni, urmate de alte 3 luni de pauză, după care tratamentul se poate relua. Copiii între 4 – 12 ani vor lua câte un sfert de comprimat.
Adjuvant în tulburări depresiv anxioase
Uleiurile volatile din plantă au un efect puternic stimulent la nivelul sistemului nervos central, în timp ce cumarinele cumarinele au efect calmant, uşor sedativ, ameliorând stările de teamă, de nelinişte, de surescitare.
♣ Se iau câte 2 comprimate, de 3 ori pe zi, în cure de 1 lună, cu pauze de 2 săptămâni.
Diaree, balonare
Efectul antibiotic la nivelul tubului digestiv distruge multe dintre bacteriile care produc diareea, iar uleiurile volatile au efect antispastic şi carminativ, eliminând colicile abdominale şi balonarea.
♣ Se iau 3-6 comprimate pe zi, în doză unică, până la vindecare.
Contraindicaţii
Planta nu se administrează femeilor gravide, persoanelor cu afecţiuni ale prostatei. Persoanele cu hipotensiune vor lua, mai ales la început, dozele înjumătăţite, mărindu-le în măsura în care nu apar fenomene neplăcute legate de hipotensiune. Pentru compensarea acţiunii hipotensoare a acestei plante, se poate administra măghiran (Majorana hortensis), sub formă de pulbere, din care se iau 3 linguriţe pe zi, sau sub formă de ceai fierbinte.