Durerile în gât pot avea cauze diverse, cea mai des întâlnită fiind inflamația produsă de un virus.
Răcelile, inflamarea amigdalelor sau alte inflamații din cavitatea bucală și a gâtului, provocate de viruși sau uneori (mai rar) de bacterii, pot fi cauze ale durerilor în gât.
Răcelile ușoare însoțite de dureri în gât, pot fi tratate prin remedii naturale.
Compresă cu ceai de muşețel
Se pune 1 lingură de muşețel într-o cană cu apă clocotită și se lasă la infuzat timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se varsă lichidul pe o compresă, se stoarce ușor, apoi se aplică direct pe gât. Se acoperă compresa cu folie alimentară. Când se răcește, operația trebuie repetată.
Compresă cu sare grunjoasă și suc de lămâie
Se ia un pumn de sare grunjoasă, se stropește cu suc de lămâie fierbinte, apoi se întinde sarea umedă pe un tifon și se aplică pe gât, vreme de o oră. Se ȋnveleşte compresa cu un fular.
Compresă cu oțet de mere
Se înmoaie un prosop de bucătărie într-un sfert de litru de oțet de mere, se stoarce bine și se înfășoară în jurul gâtului. Se pune deasupra un fular de lână și se lasă să acționeze timp de 30 de minute.
Compresă cu cartofi fierți
Se pun la fiert 2 cartofi mari, până ce se înmoaie, după care se zdrobesc până la obținerea unui piure. Se împachetează cartofii fierbinți în jurul gâtului. Deasupra se mai pune un prosop de in (uscat) și apoi un şal de lână. Nu se îndepărtează decât atunci când cartofii s-au răcit.
Gargară cu apă sărată
Un remediu simplu și eficace: se amestecă 1 linguriță de sare cu 500 ml de apă călduță și se face gargară din oră în oră.
Gargară cu ceai de muşețel și oțet de mere
Se amestecă 1 lingură de oțet de mere cu 1 linguriță de miere. Se diluează cu ceai de muşețel și se face gargară.
Gargară cu oțet de mere și miere
Se face gargară cu 1 linguriță de miere și puțin oțet de mere, diluate într-un pahar cu apă caldă. Sau se înghite încet câte 1 linguriță de miere, de câteva ori de-a lungul unei zile.