Lumbago este o durere lombară joasă, care debutează la efort şi se accentuează în timpul repausului, o afecţiune acută sau cronică a coloanei vertebrale.
Postura, modalitatea de mers, dieta, digestia, precum şi modul de reacţionare în situaţiile de stres influenţează sănătatea spatelui.
Lumbago – cauze şi simptome
În ceea ce priveşte cauzele fizice ale bolii, acestea pot include osteoartrita, artrita reumatoidă, degenerarea discurilor dintre vertebre sau o hernie de disc, o fractură vertebrală (de la osteoporoză), traumatisme fizice ale coloanei vertebrale, boli ale nervilor, alergii, sau în unele cazuri, o infecţie sau tumoră.
În cazul femeilor, durerile acute de spate se pot datora unor afecţiuni medicale ce pot afecta sistemul de reproducere feminin, aici fiind incluse endometrioza, chisturile ovariene, cancerul ovarian sau fibromul uterin.
Durerile specifice lumbago se pot declanşa în condiţii de frig, umezeală, efort, curent, supraîncărcarea ţesuturilor conjunctive, stat prelungit în picioare, poziţionări defectuoase.
Aceasta implică dureri bruşte, violente şi prelungite în zona lombară, dureri ce pot reveni la orice mişcare, inclusiv tuse, strănut, înţepenire a muşchilor.
Este recomandat examenul medical, pentru stabilirea originii afecţiunii şi pentru prescierea terapiei adecvate.
Una dintre cele mai eficiente proceduri pentru calmarea durerii acute este compresa cu tinctură de ardei iute, aplicată pe articulaţiile afectate.
Tinctura de ardei iute – Cum se prepară
Se aleg 15 ardei foarte iuţi, care se dau prin maşina de tocat cu tot cu seminţe. Cel mai bine ar fi să se folosească ardeii iuţi ajunşi la maturitate, proaspeţi şi de culoare roşie.
Ardeii tocaţi se pun într-un borcan de 1,5 litri, urmând ca peste ei să se toarne o jumătate de litru de alcool de 50 de grade. Borcanul se închide ermetic, iar conţinutul se lasă la macerat timp de 10 zile, după care se strecoară prin tifon şi se păstrează în sticluţe de culoare închisă, într-un loc întunecos.
Metodă de aplicare
Pe regiunea unde urmează să se pună compresa se aplică un jet de aer cald cu uscătorul de păr, până când pielea se încălzeşte (atenţie! fără a provoca arsuri).
Se îmbibă o compresă de tinctură de ardei iute, care se aplică pe regiunea interesată.
Pe compresă se va aplica o folie de plastic cu dimensiuni puţin mai mari decât ale compresei. Deasupra acestei folii de plastic se pune un prosop uscat şi moale, iar deasupra prosopului o buiotă (recipient medical pentru apă) cu apă fierbinte. Peste buiotă este recomandat să se pună o pernă pentru o aderenţă cât mai bună a compresiei la piele şi o încălzire a acesteia.
În câteva minute, regiunea respectivă va începe ‘’să ardă’’. Compresa se lasă să acţioneze timp de 20-30 de minute, iar pacienţii mai rezistenţi o pot păstra maximum până la o oră.
Este foarte important ca pacientul să fie supravegheat, pentru a nu adormi şi a rămâne cu compresa întreaga noapte, caz în care se pot produce arsuri ale pielii, mai ales la persoanelele mai sensibile.
După îndepărtarea compresei, regiunea dureroasă se poate unge cu un unguent antireumatic.
Se face o singură aplicaţie pe zi, continuând tratamentul până la dispariţia inflamaţiei şi durerii.
Pai atunci treaba cum e trece de la ardeiu ori de la crema