Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

COADA-ȘORICELULUI – 7 beneficii importante pentru sănătate

Coada-șoricelului (Achillea millefolium) are numeroase beneficii, atât la nivel intern, cât și extern. Este folosită în mod tradițional împotriva tulburărilor gastrointestinale de tip inflamator și spasmodic și a celor biliare, în inapetență, inflamații ale pielii și răni.

Are proprietăți coleretice, spasmolitice și hemostatice. Principalele principii farmacologice active sunt: uleiul esențial – cu efect antimicrobian, acizi – cu efect coleretic și flavonoide – cu efect antispasmodic.

COADA-ȘORICELULUI – PROPRIETĂȚI

Coada-șoricelului are acțiune antibacteriană și antivirală, motiv pentru care este adesea recomandată în răceală și gripă. Poate fi asociată cu soc, tei, mentă și ghimbir la prepararea unui ceai care stimulează transpirația și eliminarea patogenilor dăunători.

Substanțele amare și acizii grași pe care îi conține stimulează secreția bilei, îmbunătățește digestia, previne formarea pietrelor la bilă și promovează detoxifierea.

Coada-șoricelului ameliorează crampele și durerile menstruale. Are de asemenea efect regulator asupra menstruației și controlează fluxul abundent. Preotul Sebastian Kneipp recomanda tuturor femeilor să bea cât mai des ceai de coada-șoricelului pentru a se feri de boli ginecologice.

Coada șoricelului beneficii

COADA-ȘORICELULUI – BENEFICII

Vindecătoarea Hildegard von Bingen enumeră 7 din cele mai importante beneficii și aplicații ale acestei plante:

– tonifică și vindecă sistemul respirator
– vindecă întregul tract digestiv
– reduc inflamația
– mărește activitatea glandulară
– îmbunătățește funcția deficitară a rinichilor
– purifică sângele
– stimulează circulația (și protejează împotriva varicelor)

Are efect benefic asupra sistemului circulator, fiind utilă în hipertensiune arterială și tromboză coronariană. Efectul de îmbunătățire a circulației este îndeosebi notabil la nivel abdominal, planta fiind utilă femeilor care suferă de crampe abdominale și persoanelor cu dureri de spate.

Hildegard recomanda compresele înmuiate în ceai de coada-șoricelului pentru tratarea rănilor. Căldura plantei calmează durerea și ajută la eliminarea infecției și implicit la vindecarea rănii. Pe măsură ce rana începe să se vindece, planta încălzită se aplică direct pe rană, ca o cataplasmă.

Coada-șoricelului este de asemenea utilă în eczemeulcerații ale pielii, sângerări nazale (se aplică pulbere de frunze uscate în nări), dureri articulare și reumaticehemoroizi (ceai intern sau comprese aplicate extern).

COADA-ȘORICELULUI – PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Coada-șoricelului nu trebuie administrată în paralel cu medicamente care încetinesc coagularea sângelui (anticoagulante, antiplachetare – ex. aspirină, diclofenac, voltaren, ibuprofen, naproxen, dalteparină, enoxaparină, heparină, warfarină și altele), deoarece poate crește riscul de sângerări sau vânătăi.

Planta poate interacționa și cu alte medicamente, precum litiu, sedative, antiacide și medicamente care reduc acidul stomacal. Nu trebuie administrată pe perioada sarcinii și alăptării.

Surse:
1. Benedek B, Rothwangl-Wiltschnigg K, Rozema E, Gjoncaj N, Reznicek G, Jurenitsch J, Kopp B, Glasl S. Yarrow (Achillea millefolium L. s.l.): pharmaceutical quality of commercial samples. Pharmazie. 2008: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18271298
2. Healthy Hildegard, 7 Yarrow health benefits: https://www.healthyhildegard.com/yarrow-health-benefits/
3. Mercola, Yarrow: The Herb That Heals Wounds, and So Much More: https://articles.mercola.com/herbs-spices/yarrow.aspx

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *