Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Coada – Calului, ‘’Relicva’’ Universului Vegetal

Cunoscută încă din antichitate în medicina tradițională, coada-calului (Equisetum arvense L.) este o plantă medicinală din plin apreciată pentru multiplele beneficii aduse sănătății, datorită proprietăților sale vindecătoare. 

Indicată atât pentru uzul intern, sub formă de ceai cu efecte diuretic, sau extern, sub formă de comprese și băi, coada-calului prezintă principii active cu acțiune antimicrobiană, antiseptică, antiinflamatoare, mărind rezistența țesutului conjunctiv și activând circulația locală.

Substanțele active recomandă planta spre folosire în tratarea și vindecarea contuziilor, cicatrizării rănilor, vindecarea ulcerului varicos, edemelor la picioare, bubelor, eczemelor, degerăturilor și combaterii excesive a transpirației picioarelor.

Proprietăți terapeutice coada-calului

Pentru uz intern – sub formă de ceai sau decoct

Tulpinile sterile ale plantei acționează cu succes în tratarea artritei, reumatismului, tusei, bolilor de rinichi, ale vezicii urinare, prostatei, afecțiuni ale inimii, hipertensiunii arteriale, fracturilor, sângerărilor, rahitismului, aterosclerozei, diabetului, nevrozei, amneziilor, depresiilor, bolilor metabolice și extenuării.

Pentru uz extern – sub formă de băi sau comprese

Tulpinile sterile ale plantei ajută la vindecarea contuziilor, edemelor, degerăturilor, cicatrizarea rănilor, eczemei, neurodermitei, hiperhidrozei, bromhidrozei, ulceraţiilor cutanate, vergeturilor, stomatitelor, plăgilor și aftozelor.

 Atenționări coada-calului

♣ Recomandat este ca recoltarea plantei medicinale să fie realizată doar de către specialiști, întrucât există riscul plantării unei specii asemănătoare, din aceeași familie, însă otrăvitoare.

 ♣ Ceaiul din coada-calului nu se bea niciodată pe stomacul gol, întrucât provoacă iritația mucoasei gastrointestinale

♣ Planta nu se administrează persoanelor care suferă de afecțiuni cronice renale și hepatice

coada-calului
Coada-Calului

Tratamente naturiste cu coada-calului

♣ Sângerări menstruale abundente, hemoroizi sângerânzi, anemie post-hemoragică, epistaxis

Se administrează aproximativ 6 lingurițe rase cu pulbere din coada calului, înainte de mese, pe stomacul gol, timp de 5-7 zile. După această perioadă se va putea trece la 3-4 administrări zilnic

Tuberculoză, fracturi, carii dentare, convalescență

Se țin cure de 20 de zile cu pulbere de coada-calului, cu 10 zile pauză, pe o perioadă de 6 luni

♣ Nefrită, cistită, retenții de urină

Se administrează decoct de coada-calului, în combinaţie cu alte plante. În cazul opririi sângerărilor, se poate adăuga coada-șoricelului, contra infecțiilor, decoctul făcând ‘’echipă’’ cu ienupărul.

♣ Cancer

Se folosește ca adjuvant, boli de piele, gută, reumatism, puseu eritematos.

Se administrează decoct combinat, servindu-se câte 3 căni pe zi, în cure de 5-6 luni.

♣ Afecțiuni oculare

Pentru inflamații oculare, blefarită sau conjuctivită, se folosește decoct combinat, în comprese puse pe pleoape, care vor fi aplicate de 2-3 ori pe zi

♣ Cistite

Se fac băi calde de șezut, în perioadele acute, în același timp cu tratamentul intern

Prepararea ceaiului/decoctului

Se fierbe o lingură de plantă uscată la 250 ml apă, timp de 10-15 minute. Se consumă zilnic câte o ceașcă.

Prepararea băii

Se pune la macerat un pumn de plante în 10 litri apă, timp de 6 ore. Se strecoară lichidul în vană, iar peste plantele rămase se toarnă din nou 10 litri apă și se fierbe timp de 10 minute.

Decoctul obținut se strecoară în vană, adăugându-se apă caldă suficientă cât să acopere corpul și se stă aproximativ 25 de minute în baia obținută.

Prepararea tincturii de coada-calului

Se pun 50 grame de praf de coada-calului în 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se ține la temperatura camerei timp de 15 zile, și se va agita des. La final se strecoară și se administrează 10 picături- linguriță de 3 ori pe zi, diluând cu ceai sau apă.

Tinctura se servește înainte de mese, cu aproximativ 15-30 de minute.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *