Coacăzele negre sunt fructele unui arbust (Ribes nigrum) care creşte spontan la margini de pădure, ȋnsă care este cultivat şi în grădini.
Coacăzul negru are fructele mici, negre şi parfumate, iar calităţile sale terapeutice îl transformă într-o minune a naturii.
Coacăzele negre – cum se consumă
Coacăzele negre sunt foarte bogate în antioxidanţi şi vitamina C, însă lista de nutrienţi include şi calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, flavonoizi, pectine, acizi organici, vitaminele B1, B2 şi B6.
Se consumă aproximativ aproximativ 500 g pe parcursul zilei. Se consumă un castronel cu coacăze negre dimineaţa, apoi în timpul zilei încă două porţii, timp de 2-3 săptămâni.
Sunt o sursă excelentă de vitamina C
În 100 g de coacăze negre găsim 300% din necesarul zilnic de vitamina C. Fructele bogate în vitamina C întăresc sistemul imunitar, previn răcelile şi gripele sezoniere, contribuie la sinteza colagenului şi la protecţia împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi. În plus, vitamina C din aceste fructe este într-o formă care se dovedeşte a fi cea mai stabilă dintre toate fructele, rezistând la căldură şi oxidare.
Sunt bogate în flavonoizi
Coacăzele negre au în compoziţie o cantitate substanţială de flavonoizi precum antocianine, cunoscute pentru capacitatea lor de a proteja organismul de cancer, inflamaţie şi probleme neurologice.
Au un puternic efect antioxidant
Coacăzele negre ocupă unul din primele locuri în topul fructelor cu acest potenţial, după merişoare şi agrişe. Antioxidanţii detoxifică organismul şi protejează de efectul negativ al radicalilor liberi.
Sunt bogate în fier
Fierul este un element ce joacă un rol important în metabolismul celular şi în producţia celulelor roşii. 100 g de coacăze negre conţin 20% din necesarul zilnic de fier.
Cresc acuitatea vizuală
Coacăzele negre cresc acuitatea vizuală (inclusiv cea nocturnă), favorizează corectarea anumitor deficienţe ale vederii.
Stimulează creşterea la copii
Coacăzele negre crude stimulează formarea ţesuturilor, a oaselor mai ales. Pentru aceasta, se consumă zilnic 100-200 g de coacăze negre.
Sunt un excelent depurativ
Coacăzele negre, mai ales sucul lor, sunt un excelent depurativ, îndepărtând multe din reziduurile toxice din organism. În gută şi reumatism se recomandă cura depurativă cu suc de coacăze negre (fructele se zdrobesc cu o furculiţă până devin ca o pastă, care se pune apoi într-un tifon curat şi se stoarce cu mâna): se bea, dimineaţa, 1/2 – 1 pahar, iar seara, aceeaşi cantitate, înainte de a mânca.
Reglează tranzitul intestinal
Cu aproape 5 g de fibre într-o porţie de 100 g de coacăze, aceste fructe ajută la reglarea digestiei şi a mişcărilor intestinale, tratând totodată constipaţia şi alte probleme digestive.
Menţin greutatea corporală
Fructe hipocalorice, coacăzele sunt sărace în grăsimi, aşadar benefice pentru controlul greutăţii corpului.
Excelente în caz de sensibilitate la infecţii (respiratorii, intestinale, renale)
Se consumă zilnic 100 g de fragi şi 100 g de coacăze negre.
Ateroscleroză, arterită, trombagenită obliterantă, hipertensiune (adjuvant)
În toate aceste cazuri se recomandă o cură de fructe – 500 g pe zi, vreme de 2 săptămâni.
Sanatate curata !
Cel mai indicat remediu pentru imunitate împotriva alergiilor