Datorită componentelor sale antibiotice, antifungice, antioxidante şi antitumorale, chefirul (din lapte) este cunoscut pentru proprietăţile deosebite asupra sănătăţii şi longevităţii.
Considerat cel mai bun probiotic, chefirul este o cultură vie, o simbioză formată din peste 30 de microflore, într-o combinaţie de bacterii şi ciuperci (drojdii) benefice, în amestec cu proteine, lipide şi zaharuri.
Sursă bogată de vitamine şi minerale
În compoziţia chefirului se găsesc vitaminele B1, B2, B6, B7, B9, B12, K, A şi D. De aici nu lipsesc mineralele (calciu, fosfor, magneziu), enzimele şi amino – acizii.
Chefirul are efect calmant asupra sistemului nervos datorită triptofanului, unul dintre aminoacizii esenţiali, prezent într-o cantitate bogată.
Prepararea chefirului
Într-un borcan de sticlă de 200 mg. se pun 2 linguriţe de ciupercă de chefir, peste care se adaugă lapte proaspăt. De regulă, se foloseşte lapte de vacă, capră sau de oaie, cel mai bun fiind de capră.
Se lasă la fermentat între 8-12-16-24 de ore, în funcţie de temperatura mediului ambiant, fără a închide recipientul ermetic, ci doar cu un capac pus invers pe borcan.
După doar 8-12 ore, laptele fermentează suficient şi are proprietăţile complete pentru urmarea tratamentului.
Se gustă şi se opreşte fermentaţia în funcţie de temperatura de mediu. Lăsat prea mult la fermentat, chefirul devine acru, mărind considerabil conţinutul de acid folic.
Se strecoară laptele fermentat printr-o sită de plastic (cât mai măruntă) într-un vas de porţelan sau sticlă. Ciuperca rămasă în sită se spală sub un jet de apă rece, îndepărtând rămăşiţele laptelui fermentat, după care se introduce din nou în borcanul spălat în care se toarnă o nouă porţie de lapte dulce, crud (nefiert).
Dacă apa de la robinet conţine clor, evitaţi să spălaţi ciuperca (clorul dăunează bacteriilor benefice), utilizând-o şi fără a fi spălată.
Se va proceda astfel în fiecare zi. În caz contrar, ciuperca îşi pierde calităţile terapeutice şi poate muri. Când este bine îngrijită, este albă ca laptele şi îşi dublează volumul în circa 14-21 zile, moment în care va fi împărţită în două.
Dacă nu mai folosiţi ciuperca pe o perioadă mare de timp, o puteţi păstra în apă timp de 2 săptămâni, la frigider, sau într-o pungă, la congelator.
Terapia cu chefir
Se consumă 150 – 500 ml. lapte de chefir pe zi, iar persoanele care îl tolerează şi nu au aciditate gastrică, pot consuma mai mult.
Nu se va consuma deodată în cantităţi mari, în caz de hiperaciditate gastrică. Se va bea cu linguriţa, făcând o pauză la fiecare înghiţitură. Nu se consumă pe stomacul gol. Se poate servi cu fructe, miere, sirop de arţar, vanilie sau nectar de agave, iar pe timpul verii poate fi amestecat cu fructe îngheţate.
Tratamentul durează minimum 20 de zile, cu pauză de 10 zile, după care se poate relua.
Alături de o viaţă echilibrată, orgasnimul se va însănătoşi complet după un an.
Beneficiile tratamentului cu chefir
Băutura are proprietăţi antibiotice, antifungice, antioxidante, anticancerigene, bacteriostatice, antitumorale şi antimutagenice.
Fermentarea lactozei face ca această băutură să fie acrişoară, carbogazoasă şi uşor alcoolică. Beneficiile sunt nenumărate:
♣ Vindecă bolile inimii, ale vaselor coronariene şi dizolvă colesterolul din vasele de sânge
♣ Vindecă ficatul şi pancreasul, colecistul şi splina
♣ Vindecă fierea, curăţă canalele prin care circulă fierea şi dizolvă calculii fierii
♣ Vindecă stomacul, intestinul, duodenul, ducând la dispariţia ulceraţiilor
♣ Vindecă rinichii şi uretrele
♣ Pentru că produce singură antibioticele, ciuperca vindecă zonele inflamate din organism
♣ Reglează tensiunea arterială, împiedică producerea metastazelor, prevenind , totodată, îmbătrânirea prematură şi instalarea depresiei sau stării de oboseală a organismului
Precauţii
În timpul tratamentului este interzis consumul de alcool şi de grăsimi animale, sare, zahăr (se consumă miere), gemuri, condimente, băuturi sintetice şi acidulate. Este contraindicat ȋn pancreatită, ulcer peptic, ȋn caz de balonări sau diaree.
Pe de altă parte, este recomandat consumul de ulei presat la rece şi seminţe crude de dovleac, in, floarea – soarelui, nuci.
Cel din comert e la fel de bun?
nu, doar daca va uitati la termenul de garantie….e prea mare
de unde se poate lua ciuperca pentru chefir?
si de pe internet..
sau de la cine mai face, pt ca ea se inmulteste
Cine mai are poate sa ne dea si noua,cand eram copil parintii mei au avut o perioada cultura de chefir
Multumesc mult Dumnezeu sa va binecuvinteze familia Amin
unde pot gasi ciuperca de chefir
in Spania nu gasesc chefir, am tot intrebat in magazine si ei nu cunosc acest produs :/
…unde putem gasi chefir ????
Si eu as dori.Am folosit acum mulți ani .
ciuperca de chefir,are multa lume,daca ai o bobita ,se inmulteste destul de repede!
Si de unde poti sa iei ciuperca de chefir ?
CINE MAI ARE CIUPERCA?
Unde gasim ciuperca.de chefir ?
La magazinele cu produse naturale tip plafar
Multumesc ptr informare
in magazinele naturiste
Fac zilnic ! Gabriela Simon in ce tara/oras cauti ciupercile ? nu vad locatia ta