Amigdalita acută, denumită şi amigdalită, este o infecţie a amigdalelor care, netratată, poate duce la complicaţii, cum ar fi febra reumatică, inflamaţia rinichilor sau altă boală critică.
În funcţie de tipul ei (catarală, foliculară, lacunară sau difterică), simptomele pot fi diferite:
- dureri în gât, arsuri, durere şi dificultate la înghiţit;
- slăbiciune a întregului organism, temperatură ridicată a corpului;
- mărirea amigdalelor (vizibilă cu ochiul liber), roşeaţă, abcese mici şi albe sau pelicule purulente uriaşe pe amigdale;
- mărirea nodulilor limfatici de pe gât, de sub bărbie şi, uneori, de la subraţ sau din zona inghinală.
Tratamentul amigdalitei se poate efectua şi acasă, prin metode naturale:
Comprese cu sare
Compresele cu sare sunt un leac renumit pentru tratarea durerilor în gât şi amigdalitei. Calmează instantaneu durerile de amigdalită şi, dacă este păstrată mai mult, reduce umflătura amigdalelor.
Într-o tigaie sau oală, ȋncălziți un pahar de sare uscată, pe care o împăturiţi apoi într-o eşarfă. Înfăşuraţi eşarfa încălzită în jurul gâtului, seara, înainte de culcare.
Comprese încălzitoare în jurul gâtului
Luaţi o bucată de material de bumbac, ȋnmuiați-o în apă rece şi stoarceţi. Aşezaţi-o în jurul gâtului şi acoperiţi bine locul cu o fâşie de material uscat din lână sau cu o folie alimentară.
O puteţi lăsa să acţioneze întreaga noapte sau până se usucă. În final, se frecţionează zona cu apă rece sau cu alcool medicinal.
Compresă cu oţet de mere
Compresa cu oţet de mere calmează durerile de gât.
Într-un sfert de litru de oţet de mere ȋnmuiați un prosop curat. Stoarceţi-l bine şi înfăşuraţi-l în jurul gâtului. Puneţi deasupra un fular de lână şi staţi aşa timp de 30 de minute.
Gargară cu apă fierbinte
Gargara cu apă fierbinte (caldă) calmează durerilor de gât şi combate agenţii patogeni.
Faceţi gargară cu apă fierbinte timp de 10 minute, de mai multe ori pe zi.
Pentru un efect maxim, puteţi folosi o infuzie din turiţă mare şi salvie (2 linguri la cană) şi băi fierbinţi la picioare – baia fierbinte stimulează producerea de celule albe şi decongestionează zona gâtului.
Inhalații cu uleiuri esenţiale
Inhalaţiile cu uleiuri esenţiale sunt eficiente în fluidificarea secrețiilor şi în eliminarea lor, precum şi în combaterea agenţilor patogeni.
Fierbeţi 1 litru de apă şi când începe să dea în clocot puneţi câte trei picături de ulei esenţial (de la farmacie, magazine naturiste) de lavandă, ulei de salvie, ulei de muşeţel, ulei de eucalipt, ulei de mentă – în total, 15 picături.
Faceţi inhalatii timp de 2-4 minute, timp de 6 zile.
Gargară cu apă argiloasă
Gargara cu apă argiloasă este foarte utilă în caz de amigdalită purulentă. Argila atrage materiile morbide şi le elimină.
Într-un pahar de apă adăugaţi 2 linguri de argilă, amestecaţi bine, iar cu preparatul obţinut faceţi gargară atunci când în zona amigdalelor s-a colectat puroi. Veţi observa că imediat după gargară, veţi expectora „ceva” tare urat. După gargară, vă puteţi clăti gura cu ceai de muşeţel sau salvie.
Gargară cu soluţie de oţet concentrată
Tratamentul, deosebit de eficient pentru fazele incipiente ale răcelilor, dă rezultate bune şi în combaterea streptococului hemolitic.
Adăugaţi 4 linguri de oţet de miere (cumpărat de la magazinele apicole) la o cană (250 ml.) de apă. Faceţi din oră în oră gargară cu această soluţie de oţet concentrată, iar după ce durerile de gât se atenuează, gargara se face mai rar – din 3 în 3 ore.