Rănile, eczemele sau vergeturile sunt doar câteva dintre afecțiunile pielii pe care ceara de albine le tratează cu succes. Este ceara naturală produsă de albine în interiorul stupului, cu scopul de a-și construi fagurii sau pentru a-i repara.
În funcție de vârsta fagurelui sau de folosirea acestuia la dezvoltarea ouălor, ceara de albine poate fi găsită în mai multe culori, începând de la galbenă, albă sau portocalie, până la maro sau roșie.
Miracol pentru piele
La început, ceara de albine se prezintă ca un lichid incolor produs de glandele aflate în abdomenul albinelor, urmând să fie mestecată și procesată de către albine, și atașată de pereții fagurelui.
Cu toate că beneficiile nu sunt notabile, atunci când vine vorba de consumul în stare simplă, situația se schimbă total în cazurile în care ceara de albine (se găsește la stand-urile apicole din piețe sau online) este aplicată local, pentru îmbunătățirea aspectului pielii.
Complex netoxică
Datorită conținutului bogat de nutrienți, ceara de albine reprezintă cel mai bun prieten al pielii, principalele ingrediente ale produsului fiind acizii grași și alcoolul cu catenă lungă.
Complet netoxică, aceasta este modelată în celule hexagonale, în care albinele își depozitează mierea și ouăle, cu scopul hrănirii și dezvoltării unei noi generații de insecte.
Tratează eczemele și psoriazisul
Proprietățile antiinflamatorii recomandă ceara de albine în tratamentul eczemelor și erupțiilor cutanate, însoțite deseori de mâncărimi. Eczemele țin să se accentueze îndeosebi în sezonul rece, atunci când pielea devine mai uscată.
♣ În aceste cazuri, este recomandată folosirea unui amestec din ceară de albine, ulei de măsline și miere. Preparatul deține proprietăți medicinale benefice în tratarea inflamațiilor provocate de eczeme, precum și la prevenirea infecțiilor.
♣ Pentru tratarea psoriazisului, pe lângă uleiul de măsline, este recomandată introducerea uleiului de cocos sau de ricin.
Balsam cu efect analgezic
Cu ceară de albine se pot trata durerile de cap, de spate, articulare sau musculare. Vorbim aici despre un balsam cu efect analgezic, ce poate fi preparat acasă, astfel:
o lingură de pudră de studeniță și pudră de pelin, dizolvate într-un litru de ulei de măsline, se fierb la foc mic, timp de 3 ore; se strecoară amestecul, după care se adaugă 85 gr. ceară de albine și 10 picături ulei esențial de tea tree (Malaleuca alternifolia).
Tratează vergeturile
Vergeturile, apărute după naștere, îngrășare sau slăbire bruscă, pot fi reduse cu ajutorul cerii de albine.
♣ Într-un bol curat se amestecă 8 lingurițe de ceară de albine, cu 4 lingurițe de germeni de grâu și 20 gr. unt de cacao. După ce s-au topit ingredientele pe o baie de aburi, se amestecă bine cu o lingură de lemn, se dă deoparte și se adaugă o linguriță de extract de vanilie. Odată răcită, compoziția va fi depozitată într-un recipient din sticlă și va fi aplicată zilnic pe zonele afectate.
Grăbește vindecarea rănilor
Bogată în vitamina A, ceara de albine hrănește pielea, grăbind vindecarea rănilor.
♣ Se topește ceara de albine pe baie de aburi și se adaugă 10 ml ulei de migdale dulci. Cu lichidul strecurat și depozitat în recipient mici se masează cicatricile, până la ameliorarea rănilor. Este ideal și ca balsam pentru buze (cu 10 picături ulei de migdale dulci).
Tratează infecțiile bacteriene ale pielii
Conform specialiștilor în domeniu, amestecul din ceară de albine, miere și ulei de măsline inhibă dezvoltarea bacteriilor și fungilor. Amestecul este recomandat de către specialiști în tratamentul infecțiilor bacteriene ale pielii, fiind utilizat ca remediu naturist și la vindecarea iritațiilor de scutec l bebeluși.
Remediu natural pentru hemoroizi
Ceara de albine este recomandată în tratarea hemoroizilor și fisurilor anale.
♣ Pentru tratamentul hemoroizilor, specialiştii recomandă un amestec din ceară de albine, ulei de gălbenele și de măsline
♣ Din ceară, miere și ulei de măsline poate fi preparat, de asemenea, un unguent cu aplicare topică, indicat pentru calmarea mâncărimilor și stoparea sângerării provocate de hemoroizi.
Mulțumesc
Da este adevarat !