Primăvara este perioada în care gastritele, atât cele hiperacide, cât şi cele hipoacide, recidivează şi se manifestă la capacitatea maximă.
Datorită schimbării alimentaţiei în anotimpul primăverii, creşte numărul îmbolnăvirilor de gastrită.
Alimentele acide, infecţia cu Helicobacter pylori, excesul de alcool, de cafea sau de medicamente antiinflamatorii pot irita mucoasa stomacului. În ultimele decenii, s-a remarcat o adevărată explozie de cazuri de gastrită, fenomenul datorându-se, într-o bună parte, şi E-urilor conţinute de alimente.
În timpul declanşării crizei, gastrita se manifestă prin:
- disconfort abdominal;
- balonări;
- vărsături;
- dureri în capul pieptului.
Există însă plante la îndemâna noastră care tratează cu succes aceste boli ale aparatului digestiv. Administrate sub formă de ceaiuri, ele au efecte rapide, remarcabile.
Ceaiuri pentru gastrită cu hipoaciditate
1. Se prepară un amestec în proporţie de 2:1:1:1:1:1 linguriţe din frunze de pătlagină, flori de muşeţel, seminţe de mărar, rădăcini de valeriană, sunătoare şi mentă, uscate şi mărunţite. Peste 2 linguri de amestec se toarnă 200 ml. apă clocotită, se lasă la infuzat timp de 5-10 minute şi se filtrează.
- Se consumă câte 100 ml, de 3 ori pe zi, înainte de masă.
2. Se prepară un amestec din cimbrişor, fructe de ienupăr, pelin amar, rădăcini de angelică şi frunze de salvie, uscate şi mărunţite, luate în proporţie de 1:1:3:3:3. Peste 2 linguriţe de amestec se toarnă 200 ml. apă clocotită şi se lasă la infuzat timp de 10 minute, după care se strecoară.
- Se administrează câte 100 ml. infuzie, de 3 ori pe zi, înainte de masă.
Ceaiuri pentru gastrită cu hiperaciditate
1. Se prepară un amestec în proporţie de 1:2:2:1 din sunătoare, flori de muşeţel, frunze de mentă şi siminoc, uscate şi mărunţite. Pese 1 lingură de amestec se toarnă 200 ml. apă clocotită şi se lasă la infuzat timp de 10 minute, apoi se filtrează.
- Se beau câte 100 ml. de infuzie, dimineaţa şi seara, cu 30 de minute înainte de masă.
2. Se prepară un amestec în proporţie de 2:2:1:2:1 din sunătoare, frunze de mentă, cimbrişor, frunze de salvie şi flori de muşeţel, uscate şi mărunţite. Peste 1 lingură de amestec se toarnă 500 ml. de apă clocotită şi se lasă la infuzat timp de 5-10 minute, după care se strecoară.
- Se administrează câte 200 ml. infuzie, de 2-3 ori pe zi.