Ceaiul verde, cunoscut în Japonia și în China de mii de ani, este, în prezent, băutura cea mai consumată de pe pământ.
Ceaiul verde este obținut din frunzele arbustului Camellia sinensis/Thea sinensis, care crește spontan la 4000 de metri altitudine, pe versanții dinspre China ai munților Himalaya.
Efectele prielinice ale ceaiului verde asupra sănătății au fost confirmate prin sute de studii științifice.
Ceaiul verde, stimulent imunitar
Ceaiul verde are o acțiune întineritoare asupra întregului organism, protejând celulele de îmbătrânire (are efect antioxidant).
Conține vitamina C – în cantități comparabile cu lămâia – și câteva vitamine din complexul B, dar și oligoelemente, precum magneziul, manganul sau zincul.
Este un bun stimulent imunitar, iar anumite substanțe pe care le conține atacă celulele maligne, protejându-le pe cele sănătoase.
Acționează împotriva virușilor
Printre cele mai importante substanțe din compoziția ceaiului verde se numără galatul de epigalocatehină, care actionează cu succes împotriva virușilor, inclusiv a celor gripali.
Ceaiul verde mai conține vitamina A, vitamina B12 și o serie de minerale: calciu, magneziu, cupru, zinc, dar și tananți, care au proprietatea de a calma stomacul și intestinul, deseori afectate în contextul unei viroze.
Susține sistemul imunitar
Pentru susținerea sistemului imunitar, prevenirea și/sau tratarea răcelilor/gripelor se recomandă consumul zilnic de ceai verde în sezonul rece.
Astfel, ceaiul verde sporește rezistența în fața bolilor, aduce glicemia la un nivel optim și protejează împotriva unor anumite tipuri de cancer. Cu condiția să se aleagă un produs de calitate.
Ceai verde: preparare, administrare
- Infuzie
Se pun în 250 ml. apă fierbinte 1,2-2 grame de ceai verde (plantă uscată). Pentru o extracție foarte puternică a principiilor active, infuzarea va dura 15-25 minute, agitând puțin cu lingurița conținutul. Se pot consuma 4 căni pe zi.
- Infuzie combinată
Efectele terapeutice ale infuziei combinate sunt mult mai puternice decât simplul ceai obținut prin opărirea plantei.
O linguriță rasă de ceai verde se lasă la macerat într-o cană de apă (200 ml.), la temperatura camerei, de seara până dimineața, când se filtrează.
Extractul la rece obținut se pune deoparte, iar ceaiul verde rămas (planta) se opărește cu încă 200 ml. apă fierbinte și se lasă să infuzeze timp de 20 de minute, după care se strecoară.
În final, se combină cele două extracte, obținându-se aproximativ jumătate de litru de infuzie combinată. Se poate consuma până la un litru și jumătate pe zi.
Precauții, contraindicații
Persoanele hipertensive, cardiacii cu probleme foarte grave și bolnavii aflați sub medicație psihotropă vor consuma ceai verde doar cu acordul medicului. Persoanele cu tulburări de somn nu vor consuma cantități foarte mari de ceai verde, mai ales după ora 17.