Antioxidanţii din ceaiul verde (Camellia sinensis, Thea sinensis) pot anihila afectarea cerebrală produsă de boala Alzheimer, arată studiile.
Se numeşte „verde”, deoarece frunzele sale sunt uscate rapid, în curent de aer fierbinte, ceea ce duce la conservarea clorofilei din ele (de unde şi culoarea sa).
Ceaiul verde conţine câteva substanţe numite alcaloizi, cu un efect intens de stimulare a sistemului nervos. Are o acţiune întineritoare asupra întregului organism, protejând celulele de îmbătrânire (efect antioxidant), împiedicând degenerarea anumitor ţesuturi, reglând metabolismul.
Ceaiul verde opreşte pierderea memoriei
Alzheimer este o boală care afectează peste 60% dintre bătrâni. Această afecţiune duce la perturbări ale sistemului nervos, manifestate prin tulburări de memorie, de coordonare motorie şi de raţionament.
Potrivit unui articol publicat în „Journal of Neuroscience”, dozele mari de antioxidanţi din ceaiul verde au efecte foarte bune în cazul persoanelor ce dezvoltaseră boala Alzheimer.
După doar câteva luni de la începerea experimentului, cercetătorii au constatat că antioxidanţii din ceaiul verde opreau procesele de pierdere a memoriei şi ajutau la refacerea anumitor funcţii ale sistemului nervos central.
Ceaiul verde – mod de preparare
- Într-o cană de apă (200 ml.) se pune 1 linguriţă rasă de ceai verde (plantă), care se lasă la macerat, la temperatura camerei, de seara până dimineaţa, când se filtrează.
- Extractul la rece obţinut se pune deoparte,urmând ca ceaiul verde rămas se fie opărit cu încă o cană de apă fierbinte – se lasă să infuzeze 20 de minute, după care se strecoară.
- În final, cele două extracte se combină, obţinându-se aproximativ jumătate de litru de infuzie.
Mod de administrare
Se consumă 1 litru de infuzie pe zi, în cure de 2 luni, cu pauze de 1 săptămână.
- În cadrul unei cercetări, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Leeds din Marea Britanie au folosit substanţele din ceaiul verde (polifenolul epigalocatechin galate (EGCG) şi din vinul roşu (resveratrol) pentru a bloca mecanismele de acţiune a bolii Alzheimer. S-a constatat astfel că extractele din ceaiul verde şi din vinul roşu împiedică agresarea celulelor neuronale de către formaţiunile de amiloid.
Contraindicaţii
Persoanele hipertensive, cardiacii cu probleme foarte grave şi bolnavii aflaţi sub medicaţie psihotropă vor consuma ceai verde doar la sfatul specialistului. Nu se consumă cantităţi mari de ceai verde după ora 17.