Ceaiul verde (Camellia sinensis/ Thea sinensis) este, în prezent, cea mai consumată băutură de pe pământ, depăşind cu mult chiar şi consumul apelor minerale.
Ceaiul verde conţine numite alcaloizi, cu un efect intens de stimulare a sistemului nervos.
Previne îmbătrânirea
O universitate japoneză a studiat efectele consumului zilnic de ceai verde, la adulţii între 40 şi 79 de ani. Potrivit studiului, care a durat 11 ani, consumul de ceai verde este invers asociat cu îmbătrânirea şi cu moartea survenită din cauza diferitelor boli.
Comparativ cu cei care au consumat 1 cană de ceai pe zi, care au consumat 5 sau mai multe căni de ceai verde au avut un risc al mortalităţii mult mai mic.
În plus, la marii consumatori de ceai verde, tinereţea biologică este cu 5 până la 20 de ani prelungită faţă de cei care consumă puţin ceai verde.
Ceai verde – mod de preparare
- Infuzie
La 1 cană (250 ml.) de apă fierbinte se pun 1,2 – 2 grame de ceai verde. Se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 15-25 de minute. Pe zi, se pot consuma până la 5 căni de ceai verde.
- Infuzie combinată
Are efecte terapeutice mult mai puternice decât simplul ceai obţinut prin opărirea plantei:
O linguriţă rasă de ceai verde (plantă) se lasă la macerat într-o cană de apă (200 ml), la temperatura camerei, de seara până dimineaţa, când se filtrează. Extractul la rece obţinut se pune deoparte, iar ceaiul verde rămas se opăreşte cu încă 1 cană de apă fierbinte şi se lasă la infuzat timp de 20 de minute, după care se strecoară.
În final, se combină cele două extracte, obţinându-se aproximativ jumătate de litru de infuzie combinată. Se poate consuma până la un litru şi jumătate pe zi.
Ceai verde – mod de administrare
Se consumă până la 5 căni de ceai verde pe zi, până în ora 17:00, în cure de 1-3 luni, cu pauze de 10-21 de zile.
Întinereşte organismul
Ceaiul verde are o acţiune întineritoare asupra întregului organism:
- protejează celulele de îmbătrânire (are efect antioxidant);
- împiedică degenerarea anumitor ţesuturi;
- reglează metabolismul.
Conţine şi câteva vitamine importante, precum vitamina C (în cantităţi comparabile cu lămâia) şi câteva vitamine din complexul B, dar şi oligoelemente, cum ar fi magneziul, manganul sau zincul.
Ceaiul verde este un bun stimulent imunitar, iar anumite substanţe pe care le conţine atacă celulele maligne, protejându-le pe cele sănătoase.
Contraindicaţii
Hipertensiune, cardiaci cu probleme foarte grave, bolnavi aflaţi sub medicaţie psihotropă, sarcină, alăptare, predispoziţie la lipotimie, ulcer, duodenită, probleme cu asimilarea calciului.