Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Ceaiul Verde, A Doua Băutură în Lume, După Apă

Utilizat de chinezi de mai bine de 2.000 de ani, ceaiul verde provine din frunzele plantei Camellia sinensis și este consumat ca băutură răcoritoare, datorită proprietăților sale terapeutice excepționale.

Ce conține ceaiul verde

În compoziția ceaiului verde găsim flavonoide, taninuri catehice, galice și mixte, acizi polifenolcarboxilici și triterpene. Desigur, din băutura verde nu lipsesc zaharurile, vitamina C, alcaloizi precum cafeină, teobromoină și teolfilină, alcooli liberi și substanțe anorganice, printre acestea amintind potasiul, fluorul și aluminiul.

De ce să consumăm ceai verde

Pentru ameliorarea depresiei, reglarea metabolismului, creșterea imunității organismului, energizarea organismului în stări de oboseală, buna funcționare a ficatului, buna funcționare a rinichilor, menținerea ritmului cardiac constant, ameliorarea afecțiunilor cardiovasculare, prevenirea infecțiilor respiratorii și digestive.

Beneficiile consumului de ceai verde

♣ Polifenolii și catechinele din ceaiul verde combat radicalii liberi produși de poluare, razele ultraviolete, fum de țigară sau gaze de eșapamente

♣ Alcaloizii din ceaiul verde stimulează organismul, în timp ce L-teanina oferă efecte calmante asupra sistemului nervos

♣ Grație polifenolilor din plantă, tensiunea arterială este redusă, nivelul colesterolului din sânge scade, circulația sângelui și digestia fiind și ele îmbunătățite

♣ Arderea caloriilor produsă odată cu consumul de ceai verde se datorează, de asemenea, polifenolilor, responsabili, totodată, și de reducerea riscului de accident cerebral vascular și diminuarea nivelului de colesterol ”rău”

♣ Bacteriile responsabile de declanșarea intoxicațiilor alimentare sunt eliminate prin consumul de ceai verde, ca de altfel, și toxinele ce dau naștere acestor bacterii

Ceai Verde

♣ Ceaiul verde oprește evoluția celulelor canceroase, în special a celor de colon, rect, vezică urinară, esofag, stomac și pancreas, fără a afecta în vreun mod celulele sănătoase

♣ Încetinește procesul de îmbătrânire, datorită concentrației generoase de antioxidanți, îndeosebi vitamina E.

Prepararea ceaiului verde

În culturile orientale, pregătirea ceaiului verde include 2 grame de frunze de ceai la o cană. Apa se fierbe separat de frunze, temperatura indicată fiind de 60-85 de grade Celsius. Se lasă aproximativ 2 minute, după care se strecoară.

Este important ca la prepararea ceaiului să folosiți frunze, și nu pliculețe, care prezintă mai puțini compuși antioxidanți.

Pentru absorbirea eficientă a antioxidanților și compușilor cu funcții vindecătoare ale ceaiului verde, este recomandat un consum maxim de 2 căni pe zi, până la orele 17:00-18:00, în scopul evitării eventualelor tulburări de somn.

Pentru ca ceaiul să nu își piardă din temperatură, este recomandat ca vasele de ceai sau ceștile în care îl veți servi, să fie clătite, în prealabil, cu apă fierbinte.

La prepararea ceaiului verde cu un gust autentic (nu amar), este indicată folosirea apei lipsite de calciu.

Ceaiul verde în cosmetică

Bogat în antioxidanți, ceaiul verde prezintă numeroase beneficii și pentru frumusețe.

Pentru un păr sănătos, strălucitor și puternic, turnați pe podoaba capilară proaspăt spălată, ceai verde, la temperatura corpului. După zece minute, spălați părul cu șampon

Pentru reducerea pungilor de sub ochi sau a cearcănelor, puteți aplica pliculețe de ceai verde folosite sau comprese cu ceai verde, pe suprafața ochilor. Cofeina va ajuta la diminuarea cearcănelor.

Precauții

Ceaiul verde este contraindicat persoanelor hipertensive, cardiacilor cu probleme grave și celor aflați sub medicație psihotropă. În aceste situații, ceaiul verde se va administra doar cu acordul medicului.

 

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *