Ceaiul de pufuliţă este un elixir cu efecte curative prea puţin cunoscute.
Sub denumirea de pufuliţă sunt cunoscute mai multe specii înrudite:
- Epilobium hirsutum, cu flori roşii-purpurii şi ceva mai mari
- Epilobium montana, cu flori delicate, alb-roz, care creşte spre munte
- Epilobium parviflorum, cu florile foarte mici şi care preferă malurile apelor
- Epilobium angustifolium, care seamănă cu specia precedentă, doar că are frunzele foarte înguste.
Toate aceste specii de pufuliță au aceleaşi proprietăţi terapeutice. Se foloseşte partea aeriană, care se usucă şi se administrează apoi sub diferite forme.
Ceai de pufuliţă: mod de preparare, administrare
Varianta 1
Peste 2 linguri de frunze şi flori de pufuliţă, 1 lingură de busuioc şi 2 linguri de coada-şoricelului se toarnă 1 litru de apă clocotită. Vasul se pune pe foc şi se lasă până când apa începe să fiarbă.
Se acoperă, se lasă la infuzat timp de 30 de minute, apoi se filtrează. Se consumă câte o treime de cană, de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale, în cură de 2 săptămâni.
Varianta 2
Peste 2 linguri de frunze de pufuliță se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită. Vasul se pune pe foc mic şi se lasă până când apa dă într-un clocot.
Se acoperă, se lasă la infuzat timp de o oră, apoi se strecoară. Se consumă câte o treime de cană, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor principale, în cură de 2 săptămâni.
Ceai de pufuliţă: beneficii asupra sănătăţii
Pufuliţa are proprietăţi depurative, coleretice, colagoge, hemostatice, astringente, diuretice, dezinfectante, antiinflamatoare, descongestionante, regeneratoare ale ţesuturilor.
O cură de 2 săptămâni cu ceai de pufuliță, busuioc şi coada-şoricelului are efecte benefice asupra sănătăţii:
- Alungă stările de oboseală
- Îmbunătăţeşte metabolismul
- Întăreşte sistemul imunitar
- Detoxifică organismul
- Luptă împotriva insomniei
- Tratează durerile de cap
- Previne gripa şi răceala.
Pufuliţa, mai bogată în vitamina C decât lămâia
Planta conţine de 2 ori mai multă vitamina C decât lămâia, care are un rol deosebit de important în întărirea sistemului imunitar, apărarea organismului de acţiunea radicalilor liberi şi împotriva stresului oxidativ, principala cauză a îmbătrânirii fiziologice.
Pufuliţa este, de asemenea, bogată în vitaminele A, B, E, în flavonoide, tanin, oligoelemente, precum cupru, mangan, potasiu, calciu.
Contraindicaţii
Sarcină, alăptare, alergie la pufuliţă.