Aparatul urinar este compus din rinichi, uretere, vezică urinară şi uretră.
Rinichii asigură filtrarea sângelui şi eliminarea toxinelor. Ureterele transportă urina de rinichi la vezica urinară, unde este depozitată înainte de a fi evacuată prin uretră.
Toate aceste componente ale aparatului urinar se pot infecta.
Pentru a proteja rinichii şi vezica urinară de infecţii, şi pentru a mări imunitatea organismului pe segmentul urinar, este bine să ne îndreptăm atenţia către leacurile naturiste.
Măceşele previn infecţiile urinare
Cistita, nefrita sunt infecţii care pot fi prevenite cu ajutorul ceaiurilor pe bază de măceşe. Următoarele observaţii au fost făcute în urma unor studii aprofundate de către Comisia Guvernamentală din Germania, ce reglementează folosirea plantelor medicinale în această ţară:
- seminţele de măceş conţin substanţe cu un puternic efect diuretic, protejând totodată rinichii şi vezica urinară de infecţii;
- pulpa măceşelor măreşte imunitatea organismului pe segmentul urinar.
Decoct din seminţe de măceş
Într-un sfert de litru de apă se pun la macerat, timp de 8-10 ore, 2 linguri rase de seminţe de măceşe. Lichidul se filtrează cu multă atenţie, astfel încât să nu se strecoare şi perişorii (iritanţi). Preparatul rezultat se pune deoparte. Planta rămasă după filtrare se adaugă în încă un sfert de litru de apă şi se fierbe vreme de 10 minute, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. În final, se amestecă cele două extracte.
♣ Se obţine jumătate de litru de decoct, care se administrează dimineaţa, până la ora 12, în cură de 2 săptămâni, urmate de alte 2 săptămâni de pauză.
Infuzie din pulpa măceşelor
Într-un sfert de litru de apă se pun la macerat, vreme de 8-10 ore, 3-6 linguri de pulbere de măceşe (fără seminţe). După acest interval de timp, lichidul se filtrează, preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă un sfert de litru de apă, vreme de 2 minute, după care se lasă să se răcească. La final, cele două extracte se combină.
♣ Se obţine aproximativ jumătate de litru de infuzie, din care se administrează câte 1 pahar (200 ml), cu 15 minute înaintea mesei de prânz şi a cinei, în cure de 30 de zile.
Observaţie
În timpul preparării este recomandat ca extractele să nu intre în contact direct cu metalul din strecurătoare sau din vase, care va cataliza oxidarea vitaminelor. Sunt preferate strecurătorile de plastic sau tifonu), vasele de sticlă sau oalele teflonate.