Ochii reprezintă cel mai important organ de simţ, dar şi cel mai sensibil.
Menţinerea sănătoasă a acestora ar trebui să fie prioritatea numărul unu a fiecăruia dintre noi.
Există mulți factori care pot provoca infecții oculare ce pot duce la diverse tulburări de vedere.
Plante precum gălbenelele vin în ajutor atunci când vine vorba de probleme de o asemenea natură.
Gălbenele în infecții oculare
În Europa de răsărit, spre exemplu, gălbenelele fac parte din remediile-standard, folosite în tratarea infecţiilor oculare.
Într-un studiu clinic realizat în Rusia, 300 de pacienţi bolnavi de ochi au fost trataţi cu ceai şi extract de gălbenele.
La 90% dintre ei s-a constatat o vindecare totală.
Efectul se explică prin faptul că gălbenelele opresc dezvoltarea bacteriilor şi a inflamaţiei oculare, stimulând, în schimb, sistemul imunitar.
Tratamentul cu gălbenele
Se bea de 3 ori pe zi 1 cană mare (250 ml sau chiar mai mult) de ceai concentrat de gălbenele.
Ceaiul se obține din 2 linguri de plantă opărite cu 1 cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară, apoi se bea.
De asemenea, se pune deoparte o cănuţă de ceai şi se folosește drept compresă pe ochi, cu o bucată de tifon steril. Se aplică peste pleoapele închise şi se lasă să acţioneze 10 minute.
Gălbenele contra conjunctivitei
Se prepară un amestec din 20 g albăstrele, 20 g gălbenele, 10 g muşeţel, 10 g coada-şoricelului şi 10 g isop.
Se fierb la la foc mic 2 linguri cu vârf de ierburi într-un litru de apă, timp de aproximativ 10 minute şi strecoară prin vată, pentru a îndepărta toate particulele de plante, care pot să irite ochiul.
Se lasă amestecul să se răcească, se toarnă într-un vas sterilizat şi se cufundă pacientul cu ochii deschişi în lichid. Se stă în această poziție aproximativ 20 de secunde, apoi se repetă de 4-5 ori.
Precauții, contraindicații
Ceaiul de gălbenele se utilieaza cu prudență, atât intern, cât și extern, celor care au sensibilitate alergică la polenul plantelor, celor care iau medicamente sedative (amplifică efectul sedativ) sau hipotensoare (amplifică și efectul hipotensiv). Consumul de ceai de gălbenele este contraindicat femeilor însărcinate și celor care alăptează.