Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Ceaiul de Cătină, Cheia Imunității

Una dintre plantele care dețin supremația absolută în materie de stimulare a imunității este cătina, ale cărei fructe sunt renumite pentru conținutul bogat de vitamine. Fructele de cătină conferă vitalitate organismului, susține sistemul imunitar, protejează celulele și țesuturile împotriva stresului oxidativ.

ceai
Catina

Proprietățile ceaiului de cătină

♣ Boabele portocalii, cu un gust acrișor sunt considerate cele mai eficiente și complete polivitamine naturale. Pe lângă vitaminele C, E, B1, B2, PP, fructele mai conțin carotenoide (provitamina A), flavonoide (vitamina P), proantociani, pectine, fitosteroli, acizi triterpenici, ulei gras și catehină

♣ Arma secretă a cătinei stă în concentrația ridicată de vitamina A și betacaroten, un puternic antioxidant natural, ce încurajează crearea de celule noi. Aceste două substanțe își unesc forțele și transformă cătina într-o ”explozie” de sănătate, care ajută celulele sistemului imunitar să creeze o barieră de protecție împotriva bolilor, îndeosebi celor din timpul iernii

♣ Efectul ceaiului de cătină este vitaminizant, antioxidant, depurativ, cicatrizant și nu în ultimul rând, un tonic  general

♣ Este recomandat spre consum în avitaminoză, anemie, astenie, convalescență, afecțiuni hepatice, dermatoză sau stări alergice.

Cum se prepară ceaiul de cătină

♦ Una dintre rețetele vechi, dar eficiente a decoctului de cătină este următoarea: adăugați 2 linguri de fructe uscate și mărunțite la o cană cu apă (250 ml). Fierbeți preparatul timp de 15 minute, la foc mic, completând, în tot acest timp, apa care se evaporă. Odată strecurat, decoctul se poate păstra la frigider maximum trei zile.

Tratamentul este indicat pentru fortificarea întregului organism și constă în administrarea a 2 linguri pe zi (30 ml), atât dimineața, cât și seara, într-o cură ce va dura 3 săptămâni.

♦ Ceaiul de cătină se poate obține prin adăugarea unei lingurițe de pulbere la o cană cu apă clocotită. Lăsați la infuzat, aproximativ 5 minute, strecurați și îndulciți cu miere. Pentru o savoare și mai deosebită, în ceaiul de cătină poate fi adăugată și lămâie.

Consumul maxim recomandat este de 2-3 căni pe zi.

250e90aeb4
Ceai de Catina cu Miere

Beneficiile ceaiului de cătină

Pe lângă întărirea sistemului imunitar, consumul ceaiului de cătină vine la pachet cu numeroase beneficii, fapt pentru care aceasta și-a câștigat titlul de cel mai bun antioxidant al organismului.

  • Efect antiîmbătrânire

Conținutul ridicat de substanțe antioxidante din ceaiul de cătină vă ajută să vă mențineți suplețea pielii, întârziind efectele îmbătrânirii. Ceaiul de cătină este recomandat pentru sănătatea unghiilor și părului.

  • Reduce nivelul de colesterol

Consumând ceai de cătină, inima va fi protejată, substanțele din fructe contribuind la curățarea vaselor sanguine de depunerile de colesterol, îmbunătățind circulația.

  • Combate durerile articulare

Consumul regulat de ceai de cătină este indicat persoanelor care suferă de dureri articulare și reumatice, datorită proprietăților sale antiinflamatorii și analgezice.

  • Previne cancerul

Conținutul ridicat de antioxidanți al cătinei, cu rol de protecţie a celulelor organismului împotriva efectelor nocive cauzate de radicalii liberi, contribuie la prevenirea cancerului. Cu toate acestea, în astfel de situații, ceaiul de cătină este ”învins” de uleiul de cătină, datorită concentrației mai puternice deținute.

Contraindicații

Ceaiul de cătină nu este recomandat în sarcină și alăptare, ca de altfel, în cazuri de astm bronșic, diaree cronică sau pancreatită.

2 comentarii

  1. Cătina
    In cazul supradozări,produce prostatită la bărbați sau mastopatie la femei.
    Nici cei cu tensiune n-ar trebui să folosească cătina,pentru că planta este mai excitantă decît cafeaua
    Inschimb pentru cei sanătosi…….cătina….stimulează…apetitul sexual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *