Ficatul este un organ esențial, starea lui de sănătate și modul în care acesta funcționează influențând starea generală de sănătate a unei persoane.
Ficatul, situat sub coaste, chiar în partea dreaptă a abdomenului, realizează sute de activități în fiecare minut al zilei, mai multe decât orice alt organ, inclusiv creierul.
Acest organ esențial filtrează constant, detoxifiază, sintetizează și procesează o mare varietate de substanțe fiziologice.
Atunci când ficatul nu funcționează corect și nu este sănătos, organismul poate deveni copleșit de toxine, ceea ce poate da naștere oboselii cronice, sentimentului general de boală și de multe ori, depresiei.
Ceai pentru detoxifierea ficatului
Detoxifierea și curățirea naturală a organismului ajută la eliminarea toxinelor din organism.
Tratamentul de detoxifiere a ficatului, coroborat cu alegerile de viață sănătoase, reduce riscul îmbolnăvirilor, oferă mai multă energie, și implicit, o stare generală de bine.
Ingrediente
- câte 3 linguri frunze uscate de urzică, flori de cicoare, coada-șoricelului, siminoc
- 2 linguri de coada-calului
Mod de preparare
Se amestecă toate plantele. Se ia 1 lingură din acest amestec de plante și se infuzează în termos, în 350 ml. de apă fierbinte, timp de o oră, apoi se strecoară.
Administrare
Se beau câte 75 ml, de 3 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă, timp de 3 săptămani, cu o pauză de 10 zile între cure.
Urzica detoxifică ficatul, căile biliare, rinichii și toate organele care elimină toxine. Aceasta conține oligoelemente și vitamina C, factori puternici în ‘’curățarea’’ de elementele dăunătoare.
Cicoarea stimulează în special drenarea și refacerea ficatului. Este un tonic depurativ și diuretic, folosit drept coleretic, colagog, mărind și fluidificând secreția biliară a ficatului.
Coada-șoricelului este un dezintoxicant pentru ficat și pentru bilă. Ceaiul produce efecte diuretice, laxative și tonice, fiind un bun remediu natural pentru hepatice.
Siminocul stimulează producerea și circulația secreției biliare, favorizează înlăturarea nisipului din colecist, îmbunătățește formula sanguină prin scăderea colesterolului și a bilirubinei, favorizează funcțiile metabolice ale ficatului.
Coada-calului are proprietăți depurative, ajutănd la eliminarea din organism a toxinelor.
Precauții, contraindicații
Acest ceai nu se recomandă în sarcină, alăptare, boli cardiace sau afecțiuni renale acute, în timpul tratamentelor cu medicamente sintetice, în caz de hemoragii provocate de miom sau chisturi ovariene, bolnavilor cu tromboflebită, celor cu probleme de circulație sanguină, în cazuri de procese inflamatorii acute renale și la ficat, în insuficiență acută renală sau cardiacă.