După petrecerile de pomină ale anului care a trecut, cu mese îmbelșugate, cu preparate specifice, este bine să facem curățenie în propriul organism.
Suprasolicitarea organismului cu mâncare mai grasă și mai multă decât de obicei duce la o suprasolicitare a ficatului.
Alimentele digerate pleacă de la nivelul intestinului direct către ficat, unde sunt metabolizate, apoi trimise către alte organe, în funcție de nevoile organismului.
După o perioadă de mese copioase, pentru curățirea ficatului, ne putem prepara un ceai cu efecte detoxifiante, care să ne facă curățenie în organism.
Ceai pentru detoxifierea ficatului
Ceaiul de anghinare, sunătoare și lămâie drenează ficatul, curăță sângele și scade colesterolul.
Ingrediente
- 2 lingurițe de anghinare (se găsește la Plafar)
- 2 lingurițe de sunătoare
- 1 linguriță de coajă de lămâie rasă (bio, netratată)
- 1 litru de apă
Mod de preparare
Se pun, de seară, într-un vas de porțelan, anghinarea, sunătoarea și coaja de lămâie rasă – toate mărunțite cât mai fin (în piuă sau cu râșnița).
Se adaugă peste ele apa (1 litru) și se lasă totul la macerat până dimineața, când se strecoară.
Administrare
Licoarea frumos parfumată și foarte amară care va rezulta se bea pe stomacul gol – câte 1 cană înainte de fiecare masă.
Gustul poate părea..inuman, însă, la nici un sfert de oră, vă veți simți organismul foarte ușurat și veți avea o stare generală de vioiciune și bună dispoziție.
Acest tratament se face măcar 3 zile dintr-o săptămână.
Reguli generale
Secretul dietei de detoxifiere constă în alimentele consumate. Astfel, trebuie eliminate grăsimile, în special cele de origine animală. Se iau trei mese pe zi și două gustări.
Apa este un element fundamental în procesul de purificare a organismului. Consumul a 8 pahare de apă, zilnic, permite eliminarea toxinelor prin intermediul rinichilor.
Efectele ceaiului
Ceaiul de anghinare, sunătoare și lămâie are o acțiune detoxifiantă foarte puternică. Stimulează peristaltismul intestinal, accelerând tranzitul și ajutând la o eliminare masivă a toxinelor din colon.
Stimulează și activitatea rinichilor, favorizând eliminarea surplusului de apă din corp, dar și a ureei și a altor deșeuri de metabolism.
Acționează direct la nivelul ficatului, reglând secreția de colesterol, influențând ȋnsă și digestia și metabolismul grăsimilor pe care le ingerăm din hrană.
Precauții, contraidicatii
Ceaiul este contraindicat în cazul blocajului biliar, celor care suferă de sindromul colonului iritabil, celor care în paralel iau medicamente de sinteză contra depresiei și anxietății, contra insomniei, contra epilepsiei, contra infecției cu HIV.