Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Ceai din seminţe şi codiţe de DOVLEAC – reţete şi remedii care merită încercate

Dovleacul (Cucurbita maxima) este un remediu naturist cu tradiţie pentru sănătatea şi echilibrul organismului nostru.

De efectele terapeutice ale dovleacului este ‘’responsabilă’’ compoziţia bogată în magneziu, fier, potasiu, calciu, siliciu, fosfor, vitamine, carotenoizi, acizi, zaharuri, lecitină, rezine şi enzime.

Nu doar miezul dovleacului poate fi folosit în scop terapeutic, ci şi seminţele sau codiţele acestei legume de toamnă.

Pe lângă substanţele conţinute în miez, seminţele de dovleac au şi ele acţiuni vindecătoare. Acidul linoleic din acestea întăreşte membranele celulelor, acţionând  asupra proceselor intracelulare, reglând formula sângelui.

Din codiţele de dovleac se pot obţine preparate diuretice şi colagoge, ca de altfel, remedii eficiente împotriva afecţiunilor hepatice.

Decoct din seminţe de dovleac

În 500 ml. apă se adaugă 4 linguri de seminţe de dovleac nedecojite şi zdrobite. Se lasă să fiarbă la foc mic, timp de minute, într-un vas de inox sau emailat. După 10 minute, cât încă mai este călduţ, decoctul se filtrează prin tifon sau vată medicinală umectată. Se îndulceşte după gust, cu zahăr brun sau miere.

Se administrează câte 2 căni pe zi, după masă, în cure de cel puţin 10 zile pe lună, în tratamentul unor afecţiuni precum:

  • Diureză
  • Adenom de prostată
  • Boli ale aparatului cardiovascular – depuneri de colesterol ‘’rău’’ (LDL) pe pereţii vaselor
  • Fragilitate capilară (prevenire).

Decoct din coji de seminţe de dovleac

Într-o cană de apă se pun 2  linguriţe de coji de seminţe de dovleac fără sâmburi şi se fierb la foc mic, până când cantitatea de apă scade la jumătate. Preparatul obţinut se lasă să se răcească, apoi  se filtrează.

♣ Prostatită, insuficienţă renală, paraziţi intestinali – se consumă câte o jumătate de cană din acest preparat pe zi, într-o singură repriză, dimineaţa, pe stomacul gol, în cură de 2 săptămâni.

ceai-de-dovleac
Ceaiul de dovleac, remediu vindecator

‘’Lapte de bostan’’ – contra gutei, durerilor de articulaţii

Două linguri de seminţe decojite (cu pieliţa verde păstrată) se pun într- un pahar de apă caldă. Seminţele se lasă în apă pentru a se umfla pe timp de noapte, iar  dimineaţa se trec prin maşina de tocat şi se amestecă cu apa în care au stat noaptea, până se obţine o pastă omogenă.

♣ Cantitatea obţinută se consumă în timpul zilei. O cură durează 10-15 zile. În timpul tratamentului, se renunţă la alcool, mâncare sărată şi iute, condimentată abundent.

Decoct din codiţe de dovleac – pentru afecţiuni hepatice cu dureri

Se iau 30 – 40 de codiţe de dovleac, se taie mărunt şi se usucă într-un cuptor puţin încălzit. Într-un vas emailat, se pun 2 linguri cu vârf de codiţe, se toarnă 500 ml. apă rece şi se aduce până la punctul de fierbere, pe foc mic. Se ţine în clocot timp de 2 minute şi se infuzează acoperit vreme 3 ore.

♣ Se administrează câte 100 ml, de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă, timp de 2-3 luni.

Preparat diuretic şi colagog – pentru ‘’bilă leneşă’’

Se toacă mărunt 2 linguri cu codiţe verzi sau uscate de dovleac şi se fierb timp de 15 minute, în 500 ml. de apă. După răcire, decoctul se strecoară.

♣ Se administrează în timpul zilei, în 3-4 reprize.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *