Ceaiul din frunze şi fructe de mur (Ribes nigrum) este un remediu ce poate fi folosit cu succes în perioada de primăvară şi de toamnă.
Frunzele de mur conţin tanin, flavonoide, acizi organici, vitamina C şi multe substanţe minerale. Fructele conţin salicil, care este aceeaşi subtanta activă regăsită în aspirină şi care are efecte antiinflamatorii foarte bune.
Consumat regulat, ceaiul de frunze şi fructe de mur are efecte cicatrizante şi antiacide foarte bune.
De aceea, el poate fi administrat ca medicament natural împotriva arsurilor gastrice/ulcerului gastro-duodenal, mai exact, boli care se agravează în perioada de primăvară şi toamnă.
Ceai de frunze şi fructe de mur
La prepararea ceaiului se folosesc vârfurile tufelor de mur – fructe cu câteva frunzuliţe – uscate şi mărunţite.
Într-o cană de apă clocotită se adaugă 1-2 linguriţe de plantă mărunţită. Se lasă să fiarbă pe foc mic, timp de 1 minut, după care se lasă la răcit vreme de 15 minute şi se filtrează.
Arsuri gastrice, ulcer gastro-duodenal
Ceaiul de frunze şi fructe de mur are efecte cicatrizante şi antiacide foarte bune.
- Se consumă 2-4 căni pe zi de ceai, în cură de 15-30 zile.
Ciclu menstrual neregulat, dureros ori cu hemoragie abundentă
Ceaiul de frunze şi fructe de mur face adevărate minuni în această categorie de afecţiuni.
- Se consumă 3-4 căni de ceai, zilnic, pe o perioadă de câteva săptămâni. Femeile care suferă de constipaţie nu vor consuma ceaiul, ci îl vor înlocui cu pulberea de fructe şi frunze uscate, obţinută cu ajutorul râşniței electrice – se iau câte 4 linguriţe zilnic. Tratamentul este valabil şi în toate hemoragiile abundente, ca adjuvant.
Îmbătrânire prematură
Ceaiul din frunze şi fructe de mur previne îmbătrânirea accelerată a ţesuturilor, degenerarea ADN-ului şi apariţia diferitelor afecţiuni specifice vârstei a treia.
- Se consumă 2-4 căni de ceai, în cure de 15 zile.
Imunitate
Ceaiul stimulează imunitatea, atacă viruşii, împiedicând multiplicarea acestora şi infectarea celulelor sănătoase. Poate fi folosit ca adjuvant în răceli, afecţiuni infecţioase însoţite de febră. Elimină durerile de cap şi musculare, fiind extrem de binevenit la persoanele bolnave de gripă.
- Se consumă câte 2-4 căni pe zi, la nevoie sau în cure de 7 zile.