Aliment cu proprietăţi tămăduitoare, fasolea purifică sângele, îmbunătăţeşte metabolismul, previne apariţia pietrelor la rinchi şi la ficat, protejând organismul de infecţii.
Un aliment cu proprietăţi tămăduitoare. Aşa poate fi considerată fasolea, nelipsită din tratamentele grecilor, romanilor, egiptenilor şi evreilor.
Bogată în potasiu şi acid folic, fasolea ajută la reducerea considerabilă a nivelului de colesterol din sânge şi acţionează benefic asupra sistemului nervos. Însă nu doar acestea sunt beneficiile oferite în urma consumului boabelor şi tecilor de fasole.
Ceaiul din boabe de fasole uscată şi teci de fasole este indicat pentru:
Scăderea zahărului din sânge
Pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge, se adaugă 6-7 boabe de fasole albă, peste care se toarnă 100 ml. apă fiartă şi răcită. Amestecul se lasă la macerat intreaga noapte.
♣ Dimineaţa, pe stomacul gol, se consumă boabele şi se bea apa, urmând ca micul dejun să fie servit peste minimum o oră de la administrarea tratamentului. Cura durează 6 săptămâni.
Reumatism cronic şi gută
Peste o lingură de boabe uscate de fasole şi o lingură de teci de fasole mărunţite (se găsesc la Plafar) se toarnă 1 litru de apă clocotită. Vasul se pune pe foc, la baie de aburi, lăsând să fiarbă vreme de o oră. Se strecoară şi se consumă fierbinte.
♣ Se administrează câte o jumătate de cană, de 3-4 ori pe zi, până la dispariţia durerilor reumatice.
Prevenirea formării pietrelor la rinichi
Într-o cană de apă rece se adaugă o lingură de teci de fasole mărunţite. Se pun pe foc, iar după ce lichidul începe să fiarbă, se lasă aproximativ 5 minute, după care vasul se îndepărtează de pe foc, se acoperă, se lasă la infuzat timp de o oră şi se strecoară.
♣ Ceaiul se administrează în 3 reprize, înainte de masă, pe o durată de o lună de zile.
Afecţiuni ale rinichilor
Într-un vas se adaugă 30-40 gr. de teci de fasole tocată, peste care se toarnă 1 litru de apă clocotită. Vasul se pune la fiert, la foc mic, timp de 15 minute, se răceşte şi se strecoară.
♣ Se bea câte o jumătate de cană, de 3-4 ori pe zi, înaintea meselor principale, timp de 10 zile, cu pauză de 2 saptămâni, după care tratamentul se poate relua.
Anemie
Se prepară un amestec din teci de fasole, frunze de zmeur, muşeţel, ciuboţica-cucului. Toate tocate mărunt. Peste o lingură din acest amestec se toarnă o cană de apă clocotită, se acoperă, se lasă la infuzat timp o oră şi jumătate. Se strecoară.
♣ Ceaiul se administrează în 3 reprize, înaintea meselor principale, timp de 3 luni.
Purificarea sângelui
Se mărunţesc şi se amestecă bine 20 boabe de fasole, 10 frunze de mesteacăn şi câte 5 gr. de coada-calului, coada-şoricelului şi frunze de mentă. Peste 2 linguriţe de amestec se toarnă 250 ml. apă rece, după care vasul se pune pe foc şi se lasă să dea un clocot. Se trage deoparte, se acoperă, se lasă să se răcească complet şi se strecoară.
♣ Ceaiul se administrează în 3 reprize, pe o perioadă de 2 săptămâni.
Tulburări ale metabolismului
Într-un litru de apă se fierb 20 de boabe de fasole, pe foc mic, timp de 3 ore. Se strecoară.
♣ Se bea câte o jumătate de cană de ceai, de 3 ori pe zi, timp de 21 de zile.