Prin calităţile neurosedative şi detoxifiante, florile de tei reprezintă un adevărat concentrat de echilibru, sănătate şi vitalitate.
Ele conţin substanţe care stimulează refacerea ţesuturilor, ajutând organismul să înlocuiască rapid celulele bolnave cu altele noi şi sănătoase.
În scopuri terapeutice, se folosesc florile de la trei specii:
- Tilia cordata (teiul de pădure)
- Tilia grandifolia (teiul mare)
- Tilia tomentosa (teiul argintiu).
Ceai de tei
Peste 2 linguri de flori uscate 250 ml. de apă adusă la fierbere. Se acoperă, se lasă la infuzat pentru 30 de minute, apoi se filtrează. Se îndulceşte după gust, cu miere. Se beau 3 căni de ceai pe zi, în cură de 3 săptămâni.
Ceaiul de tei se administrează ca adjuvant în tratamentele interne pentru:
Boli ale aparatului respirator (bronşite, bronhopneumonii) – se pun şi 2-3 feliuţe de lămâie, ca aport de vitamina C naturală
Boli din sfera ORL (amigdalite, rinite, faringite, laringite) – fără lămâie, deoarece accentuează iritația mucoaselor faringo-laringiene
Boli de origine virală (răceli, gripe, guturai)
Boli ale sistemului nervos central (insomnii, agitaţie, anxietate, nervozitate) – seara, la culcare, se adaugă în ceai 30 de picături de tinctură de odolean, roiniță sau levănţică
Boli neurologice (cefalee, distonii neurovegetative, nevralgie de trigemen)
Boli ale aparatului cardio-vascular (insuficiență cardiacă, hipotensiune, nevroză cardiacă)
În cazul bolilor de origine virală (răceli, gripe, guturai), pentru potenţarea efectului sudorific şi diaforetic, florile de tei se pot asocia cu scoarţă de salcie şi flori de soc:
- se prepară un decoct din 2 linguri de scoarţă de salcie la 200 ml. apă, prin fierbere timp de 15 minute; se adaugă apoi 2 linguri de flori de tei şi 2 linguri flori de soc; se lasă la infuzat pentru 20 de minute, după care se filtrează; se îndulceşte cu miere, după gust, şi se bea călduţ.
Uz extern
Compresele cu infuzie de flori de tei sunt benefice pentru ten, având efect calmant şi emolient, care se datorează mucilagiilor din compoziţia florilor.
- Seara, înainte de culcare (timp de câteva minute), se pun comprese cu infuzie din flori de tei.
Contraindicaţii
Ceaiul de tei nu este recomandat în sarcină (mai ales în ultimul trimestru), anemie (împiedică absorbţia de fier), cardiacilor, şoferilor.
Este foarte odihnitor .