Rostopasca este un adevărat panaceu în bolile de ficat de orice natură, având o putere curativă extraordinară.
Administrată intern, rostopasca are efect:
- tonic hepatic;
- regenerativ hepatic;
- drenor biliar şi hepatic;
- antiviral;
- colagog (stimulează formarea bilei);
- coleretic (favorizează eliminarea bilei).
Planta acţionează extrem de eficient în tratamentul hepatitei A şi B, cea mai recomandată formă de administrare a sa fiind sub formă de infuzie.
Infuzie de rostopască – pentru tratamentul hepatitei
În tratamentul hepatitei, cele mai spectaculoase rezultate s-au obţinut prin asocierea plantei cu turiţa mare şi sunătoarea – alte două plante cu efecte deosebite asupra ficatului.
Mod de preparare (se obţine ½ litru)
Se pun 1 linguriţă de rostopască mărunţită (plantă mărunţită, transformată în pulbere cu râşniţa electrică), 1 linguriţă de turiţă mare şi 1 linguriţă de sunătoare cu 250 ml. de apă călduţă (la 40 de grade Celsius), într-o cană, şi se lasă la macerat timp de 8-12 ore.
După macerare, produsul se filtrează, urmând ca pulberea de plante rămasă după filtrare să se pună la infuzat în 250 ml. de apă fierbinte, vreme de 15-30 de minute.
Infuzia se filtrează şi se lasă să se răcorească, astfel încât să ajungă la o temperatură de 40-60 de grade Celsius, apoi se combină cu maceratul obţinut anterior.
Mod de administrare
Jumătatea de litru de infuzie se administrează în reprize, câte 100 ml. (jumătate de pahar), din două în două ore (adulți).
- la copiii între 14-18 ani, doza se reduce la două treimi;
- la cei între 12-14 ani, doza se reduce la jumătate;
- la cei între 8-12 ani – doza se reduce la o treime;
- la cei între 6-8 ani – doza se reduce la un sfert.
Tratamentul cu infuzie de rostopască, turiţă mare şi sunătoare durează 49 de zile.
Simptomele hepatitei A
Hepatita A este o boală cauzată de infecţia ficatului cu virusul hepatitic A. Deşi ficatul devine inflamat şi umflat, se vindecă complet fără a fi afectat pe termen lung. Important de menţionat este şi faptul că, odată ce o persoană a fost infectată cu hepatita A, aceasta dezvoltă imunitate pe termen lung şi nu mai poate contracta boala a doua oară.
În acest caz, simptomele constau în: greaţă, vărsături, diaree (mai ales la copii), febră uşoară, pierderea poftei de mâncare, erupţii cutanate, oboseală, icter, cu colorarea în roşu a urinei, durere în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste, deshidratare, astenie fizică, confuzie, incapacitate de concentrare, puls rapid, dureri de cap, iritabilitate, scăderea cantităţii de urină.
Simptomele hepatitei B
Hepatita B reprezintă infecţia ficatului cu virusul hepatitic B (VHB).
Simptomele hepatitei B constau în: febră, simptome asemănătoare gripei, dureri articulare, lipsa poftei de mâncare, greaţă, vărsături, slăbiciune, oboseală, durere abdominală (în special în partea superioară dreaptă a abdomenului), icter (îngălbenire) al pielii şi al ochilor, urină închisă la culoare.
Precauţii, contraindicaţii
Este bine ca tratamentul să fie făcut sub îndrumarea unui fitoterapeut cu experienţă. Înainte de administrarea remediului, se cere sfatul specialistului.
În cazuri rare, care ţin de o sensibilitate individuală, rostopasca poate produce simptome cum ar fi greaţă, inapetenţă, mărirea în volum a ficatului, colorarea în roşu a urinei sau îngălbenirea corneei. Tratamentul este contraindicat bolnavilor cu epilepsie, astm bronşic, unele sindroame nevralgice, angină pectorală, boli cardiace, constipaţie, afecţiuni la rinichi, celor care în paralel iau medicamente de sinteză contra depresiei şi a anxietăţii, contra insomniei, contra epilepsiei, contra infecţiei cu HIV. În timpul tratamentului, este contraindicată expunerea la soare între orele 11 şi 18.