Răchitanul (Lythrum salicaria) este o plantă cu proprietăţi medicinale uimitoare, fiind un medicament de prim ordin în combaterea unor maladii foarte periculoase.
De la această plantă se recoltează părţile aeriene („iarba”, adică primii 25 de centimetri de tulpină, cu tot cu frunze şi flori), care conţin, printre altele, substanţe de natură flavonoidică, heterozide, un fitoncid cu activitate antibiotică, substanţe antibiotice, pectine, carotenoizi, substanţe minerale şi urme de ulei volatil.
Toate acestea îi conferă răchitanului proprietăţi antidizenterice, antidiareice, antihemoragice, antiseptice extern şi cicatrizante.
Infuzie de răchitan – Reţetă
În jumătate de litru de apă se pun la macerat 3-4 linguri de răchitan mărunţit, timp de 8-10 ore.
După această perioadă de timp, se filtrează, preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe pentu încă 5 minute, după care se lasă la răcit şi se strecoară.
La final, cele două extracte se combină, obţinându-se aproximativ 1 litru de infuzie. De regulă, se administrează 1-2 căni pe zi.
În tratamentele interne şi externe, infuzia combinată de răchitan are efecte deosebite:
Diabet zaharat de tip II
Răchitanul are o acţiune foarte puternică în diabet, stimulând pancreasul să secrete mai multă insulină. Studiile de medicină experimentală au demonstrat că această plantă poate chiar dubla concentraţia de insulină din sânge.
♣ Se administrează 2 căni pe zi de infuzie, în cure de 1 lună, urmată de o pauză de 7 zile.
⇒ Pacienţii insulino-dependenţi vor începe tratamentul cu o jumătate de cană, ajungând după 7-14 zile, la doza obişnuită, de 2 căni pe zi. În paralel, va fi măsurată zilnic glicemia, pentru a ajusta doza de insulină.
Colon iritabil
Infuzia de răchitan este un puternic astringent şi antiinflamator pentru tubul digestiv. Din aceste motive, o cură cu acest elixir natural oferă rezultate excepţionale în tratamentul unei astfel de afecţiuni.
♣ Se administrează 1 litru de infuzie, în fiecare zi, în cure de cel puţin 10 zile.
⇒ Persoanele cu predispoziţie spre constipaţie vor consuma, în paralel, 1-2 linguri ulei de ricin pe zi.
Boală canceroasă (adjuvant)
Următorul tratament este util îndeosebi în fazele de început al bolilor tumorale, deoarece planta inhibă dezvoltarea formaţiunilor maligne. Acidul galic conţinut de răchitan împiedică vascularizarea tumorilor, degradând reţeaua de vase care hrăneşte şi permite dezvoltarea tumorii.
♣ Se administrează 3 căni de infuzie, zilnic. În fiecare cană se pun 10-20 picături de tinctură de răchitan. Se urmează cure de câte 6 săptămâni, cu pauză de 2 săptămâni.
Tinctură de răchitan
Într-un borcan se pun 20 de linguri de pulbere de răchitan, peste care se adaugă două căni (500 ml.) de alcool alimentar de 50 de grade.
Borcanul se închide ermetic şi se lasă la macerat vreme de 2 săptămâni, într-un loc călduros. La final, se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează diluată în puţină apă.
Infecţii cu stafilococ auriu
Răchitanul conţine substanţe antibiotice foarte eficiente împotriva bacteriilor Staphylococcus aureus, Proteus mirabilis şi Microccocus luteus.
♣ Se consumă câte 3-4 căni de infuzie, zilnic.
Candidoză bucală
Se fac clătiri îndelungate ale gurii şi gargară cu infuzie de răchitan, de 4 ori pe zi. Pentru ca principiile active ale plantei să ajungă să îşi facă efectul, fiecare aplicaţie externă cu infuzie de răchitan trebuie să dureze minimum 10 minute.
Ten cu pori dilatați
Seara, se aplică pe faţă o compresă cu infuzie de răchitan, care se lasă să acţioneze timp de 30 de minute. Tratamentul se face o dată la 2-3 zile.
Precauţii şi contraindicaţii
Planta se administrează cu prudenţă în cazurile de constipaţie cronică. În paralel, se iau, eventual, şi remedii laxative (ulei de ricin, tărâţe de grâu, miere de mană, cassia, cruşin etc.).
Si culoarea e frumoasa!