Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Ceai de Podbal – Emolient şi Expectorant al Aparatului Respirator

Podbalul (Tussilago farfara) este un excelent emolient şi expectorant al aparatului respirator, ca de altfel, un bun antispastic bronhic.

Folosit de mii de ani în medicina populară, podbalul este recomandat la prepararea infuziilor şi fierturilor, compoziţia sa bogată în substanţe curative având efecte terapeutice multiple asupra sănătăţii.

Podbal – compoziţie

Frunzele de podbal conţin vitamina C, inulină, carotenoide, acid tartric şi malic, cantităţi mari de tanini, respectiv 5-10%, care au proprietăţi antiseptice.

Compoziţia plantei este îmbogăţită cu cantităţi mari de miculagii (6-10%), ce ajută la  creşterea imunităţii, reducând inflamaţiile tractului respirator şi fluidizând fegma.

Reglează metabolismul la supraponderali

Pentru reglarea metabolismului în cazul persoanelor supraponderale, sunt recomandate curele cu infuzie de podbal, mure şi mesteacăn.

♣ Se prepară un amestec din 80 gr. de frunze de mure de mirişte, 10 gr. frunze de podbal şi 10 gr. frunze de mesteacăn. O lingură din acest amestec se infuzează în 250 ml. apă fierbinte, se strecoară şi se bea câte 1 pahar, de 2 ori pe zi, dimineaţa şi înainte de prânz, timp de 3-4 săptămâni, urmate de o pauză de 7-10 zile.

Controlează tensiunea

Pentru controlarea tensiunii, se administrează următoarea infuzie, în timpul zilei:

♣ Se prepară un amestec din 10 gr. de frunze de podbal, 5 gr. frunze de mesteacăn, 15 gr. fructe de păducel, 10 gr. rădăcină de lemn-dulce, 15 gr. seminţe de mărar, 15 gr. coada-calului şi 10 gr. de siminoc. Se ia o lingură rasă de amestec şi se infuzează în 250 ml. apă clocotită. Ceaiul se strecoară şi se bea în 3 reprize, în timpul zilei.

Alungă durerile de cap

Durerile de cap pot fi alungate cu decoctul din frunze uscate de podbal.

♣ În 250 ml. apă se pune o linguriţă (5 gr.) cu frunze uscate de podbal şi se lasă la fiert timp de 5-7 minute. Se strecoară şi se bea de 3 ori pe zi, cu o oră înainte de masă.

ceai de podbal
Podbalul, Emolient si Expectorant al Aparatului Respirator

Tratează ulcerul stomacal şi duodenal

Pentru tratarea ulcerului stomacal şi duodenal, se prepară şi administrează următoarea infuzie din plante:

♣ Se amestecă părţi egale de frunze de podbal, urzică, pătlagină, sunătoare şi coada-calului, urmând ca din acest preparat să se ia 2 linguri care se vor infuza în 3 pahare de apă clocotită, timp de 2 ore. Se strecoară şi se bea câte 1/3-1/2 de pahar, cu aproximativ 40 de minute înainte de masă.

Ameliorează tusea

Se prepară un amestec din părţi egale de flori şi frunze de podbal, flori de lumânărică, mierea-ursului şi pătlagină îngustă. În 250 ml. apă clocotită se pun 2 linguriţe de amestec.

Se strecoară, se îndulceşte cu miere şi se beau 3 ceşti pe zi, calde, cu înghiţituri mici.

Tratează astmul bronşic

Se prepară un amestec din 30 gr. de frunze de podbal, de pătlagină şi muguri de pin, toate tocate mărunt. Din această compoziţie se iau 4 linguri care se pun în 250 ml. apă rece şi se lasă la infuzat timp de 4 ore.

În continuare, vasul se pune pe foc şi se aduce până la fierbere. După răcire, lichidul se strecoară şi se bea în 3 reprize.

Vindecă răceala, tusea

În 2 pahare de apă se fierb 3 linguri de frunze de podbal, până când lichidul scade şi rămâne un singur pahar.

Se administrează câte o lingură la fiecare 2-3 ore (are efect sudorific).

Contraindicaţii

Podbalul este contraindicat femeilor însărcinate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *