Pedicuța (Lycopodium clavatum) este o plantă veșnic verde, care crește prin pădurile de fag și brad.
Are aspect de mușchi, tulpini târâtoare, ramificate și prinse în pămant prin rădăcini ramificate.
De la tulpină cresc vertical ramuri fertile care au ȋnălțimea de 7-10 cm, sunt moi la pipăit și se termină în general prin 2 spice.
Mai este cunoscută în popor și sub denumirea de talpa-ursului, brădișor, leacul biblic, brațul-ursului, chindicuță, bunceag, cornățel, cornișor, piciorul-lupului, crucea-pământului, praful-strigoilor, talpa-ursului, brâncă, mușchi de pământ, mușchi de piatră.
Plantele mai vechi de 3-4 ani fac un fel de polen, ca o făină, care se mai numește praful-strigoilor sau iarba-vrăjitoarei. Acest praf se presară peste rănile care se vindecă greu.
În scop terapeutic se folosește întreagă parte aeriană a plantei și sporii (polenul de pedicuță), care se recoltează în iulie- august.
Compoziție
Planta conține clamatină, anatină, licopodină, clavatoxină, nicotină, substanțe de natură flavonică, triterpenică, minerale. Sporii conțin acizi grași, acizi esterificați și fitosterine.
Acțiune
Pedicuța are proprietăți diuretice, purgative, antialcoolice, antitumorale, antireumatismale. Combate căderea părului și îi stimulează creșterea și este eficientă contra transpirației abundente.
Ceai de pedicuță – Preparare, administrare
Pedicuța este o plantă care conține radiu, prin urmare nu se lasă mai mult în apă fiartă și nu se fierbe niciodată.
• O linguriță rasă de pedicuță se opărește cu 250 ml de apă clocotită. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de 1 minut, apoi se filtrează.
• Se bea 1 cană pe zi, dimineața, la 1 oră de la micul-dejun, înghițitură cu înghițitură. Ceaiul se consumă timp de 8 zile consecutiv, după care se face o pauză de 10 zile. Tratamentul se poate relua.
Indicații terapeutice
- hepatite
- hipertensiune
- reumatism articular
- crampe musculare
- litiază renală și vezicală
- boli ale organelor genitale sau renale, bolile aparatului urinar
- hemoroizi
- hiperhidroză
- constipație cronică
- combaterea tabagismului și alcoolismului
- căderea părului.
Precauții, contrindicatii
Femeile însărcinate și femeile care alăptează trebuie să evite administrarea pedicuței. Pedicuța se administrează cu prudență în caz de diaree cronică, de enterocolită sau de colită de fermentație, pentru a nu produce iritații cu spasme intestinale.
Este recomandat ca folosirea preparatelor pe bază de pedicuță să se facă cu avizul medicului specialist, întrucât supradozajul sau depășirea duratei curelor interne pot duce la intoxicații.