Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Ceai de COADA – CALULUI pentru sănătatea aparatului reno – urinar

Coada-calului (Equisetum arvense) este un excelent stimulent şi dezinfectant pentru aparatul urinar, fiind extrem de utilă în anotimpul rece.

În scop teraputic, se folosesc părţile aeriene ale plantei.

Planta se cumpără numai de la surse autorizate, deoarece, alături de cele două specii bune (Equisetum arvense şi E. maxima), există şi altele otrăvitoare (E. palustre – cea mai frecventă), care nu se folosesc intern.

Macerat la rece

Se pun 4-6 linguriţe de pulbere de coada-calului într-un litru de apă şi se lasă la macerat timp de 10-12 ore, la temperatura camerei, după care se filtrează.

Se consumă întreaga cantitate pe parcursul unei zile, pentru:

  • stimularea funcţiei renale;
  • contra infecţiilor;
  • pentru eliminarea nisipului din rinichi.

Cura cu macerat de coada-calului are efecte diuretice şi stimulente ale funcţiei renale. Ca adjuvant în retenţie de apă în ţesuturi, cistită, nefrită, se consumă  3 pahare de macerat la rece de coada-calului. O cură durează minimum 14 zile.

Ceaiul de coada-calului mentine sanatatea aparatului reno-urinar

Decoct de coada-calului

Se pun la macerat 3-4 linguri de coada-calului mărunţită, în jumătate de litru de apă, timp de 8-10 ore, după care se filtrează.

Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă jumătate de litru de apă, timp de 5 minute, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. În final, se amestecă cele două extracte.

  • Se administrează 2-3 căni pe zi, ca adjuvant în microlitiază renală/nisip la rinichi.

• Tot în acest scop, terapeutul german Sebastien Kneipp recomandă un ceai preparat din coada-calului, fructe de ienupăr şi flori de soc. Din aceste plante, combinate în proporţii egale, se prepară un decoct obţinut după metoda prezentată  anterior, din care se beau 2-3 căni pe zi.

Infuzie de coada-calului

Curele cu infuzie de coada-calului sunt recomandate pentru prevenirea apariţiei şi a recidivelor cistitelor, nefritelor, pielonefritelor. Coada-calului are efect de stimulare a formării şi a evacuării urinei – un garant al sănătăţii aparatului reno-urinar.

Se adaugă 4-6 linguriţe de pulbere de tulpini mărunţite de coada-calului într-un sfert de litru de apă, se lasă la macerat timp de 8 ore, după care se filtrează, iar preparatul obţinut se lasă deoparte.

Planta rămasă după filtrare se opăreşte cu încă un sfert de litru de apă, după care se lasă să se răcească şi se strecoară. În final, se combină maceratul cu infuzia.

  • Se consumă câte 1-2 litri de infuzie, zilnic, în cure de 12 zile, urmate de alte 7 zile de pauză, pentru prevenirea infecţiilor renale şi urinare.

Precauţii

Curele cu coada-calului nu vor depăşi durata de 3 luni, urmate de 30-45 de zile de pauză. Coada-calului nu va fi administrată concomitent cu suplimentele care conţin vitamina B1 (inhibă absorbţia acesteia).

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *