Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Ceai de CIULIN – reţete de mare ajutor ȋn afecţiuni comune

Ciulinul (Carduus nutans) este o plantă cu foarte mare capacitate de a proteja organismul şi de a-l ajuta să facă faţă toxinelor şi otrăvurilor.

Armurariul, cunoscut şi sub denumirea de ciulinul-laptelui, este cel mai cunoscut soi de mărăcine şi este cel mai utilizat în medicină tradiţională.

Planta conţine vitaminele A, D, E, K, complexul de B-uri, saponine, diferite micro şi macro elemente, precum potasiu, seleniu, mangan, iod, calciu.

Ciulinul mai conţine silimarină, un complex de flavonoide ce stimulează refacerea celulelor hepatice, reduce riscul apariţiei calculilor biliari, îmbunătăţeşte funcţiile digestive şi favorizează secreţia bilei.

În scop fitoterapeutic, se utilizează partea aeriană a plantei, recoltată în timpul înfloririi. Cu ea putem prepara, printre altele, ceaiuri pe care le putem folosi cu succes în afecţiuni precum:

Insomnie, stări de nervozitate

Într-un vas emailat se toarnă 1 cană de apă în care s-a adăugat 1 linguriţă de inflorescenţă mărunţită de ciulin. Se pune pe foc, se lasă să fiarbă timp de 5 minute, se acoperă şi se lasă la infuzat timp de o oră. Se strecoară.

  • Se bea câte o jumătate de ceaşcă, de 4 ori pe zi, înainte de mese, cu înghiţituri mici, în cură de 10 zile.

Tuse expectorantă, răceli

Peste 1 lingură de rădăcină mărunt tocată de ciulini se toarnă 2 căni de apă rece. Se lasă să fiarbă la foc mic, timp de 15 minute, apoi se acoperă şi se lasă la infuzat timp de o oră. Se filtrează.

  • Se consumă călduţ, câte un sfert de cană, de 3-4 ori pe zi, după mesele principale ale zile, până la vindecare. Se poate îndulci cu miere.

Hemoroizi, cistită

Peste 1 lingură de frunze se toarnă 1 cană de apă clocotită. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de 2 ore, apoi se strecoară.

  • Se bea o jumătate de ceaşcă, de 3-4 ori pe zi, după mesele principale, timp de 2 săptămâni.
Ceaiul de ciulin stimuleaza refacerea celulelor hepatice

Erupţii cutanate, herpes, eczemă

În 200 ml. de apă care fierbe se adaugă 15 g de frunze mărunţite de ciulin. Vasul se îndepărtează de pe foc, se acoperă şi se lasă la infuzat timp de o oră.

  • Se administrează câte 100 ml, de 3 ori pe zi, după mesele principale, timp de 10 zile.

Probleme digestive, varice

Peste 1 linguriţă de seminţe măcinate (în râşniță), se toarnă 1 cană cu apă clocotită. Se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 15 minute. Se strecoară.

  • Se  administrează câte o treime de cană, de 3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale.

Efecte anti-toxice, otrăvire

Peste 2 linguri de flori mărunţite se toarnă 1 cană de apă clocotită. Se acoperă şi se lasă la infuzat  timp de 20 de minute. Se strecoară.

  • În orice formă de otrăvire, se bea întreaga cană. După o oră, se administrează încă o cană din aceeaşi infuzie.

Afecţiuni hepatice

Peste 30 g de seminţe uscate se toarnă 1 litru de apă fierbinte. Vasul  se pune pe foc, iar conţinutul se fierbe timp de 20 de minute, se trage de pe foc, se acoperă, se lasă să se răcorească şi se strecoară.

  • Se administrează câte 10 ml. la fiecare 2 ore, fără a se depăşi 80 ml. pe zi. După un tratament de 14 zile, dacă nu s-au constatat niciun fel de efecte adverse, tratamentul poate fi reluat încă o dată, după o pauză de 20 de zile.

Precauţii, contraidicaţii

Preparatele pe bază de ciulin sunt contraindicate copiilor de până la 10 ani şi femeilor gravide. Persoanele care suferă de hipertensiune arterială trebuie să consulte un medic înainte de administrarea preparatelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *