Ceaiul de busuioc (Ocimum basilicum) are beneficii nenumărate pentru sănătate, ajutând la reglarea funcţiilor endocrine, tonificând organismul şi echilibrând starea psihică şi emoţională.
Se prepară din lăstarii şi rămurelele tinere, împreună cu frunzele şi florile uscate (frunze ovale, uşor dinţate, şi flori mărunte, albe sau roz, grupate în inflorescenţe).
Busuiocul este o sursă importantă de calciu, vitamina A, vitamina B6, vitamina C, fier, potasiu, magneziu şi fosfor.
Ceai de busuioc
Peste 1 linguriţă de busuioc uscat se toarnă 250 ml. apă fiartă. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de 30 minute, după care se filtrează. Se îndulceşte după gust, cu miere.
Se beau câte 3 căni de ceai (călduţ) pe zi, după masă, în cure de 10-20 de zile.
Recomandări terapeutice
• Boli ale aparatului digestiv: colici, meteorism, flatulenţă, balonări şi stări spastice ale aparatului digestiv, dispepsii, aerofagie
• Boli hepato-biliare: hepatite, colecistite, litiază biliară, colici biliare
• Boli ale aparatului respirator: traheite, bronşite, astm bronşic, pneumonii
• Boli ale aparatului cardio-vascular: insuficiențe cardiace, hipertensiune arterială, nevroză cardiacă
• Boli virale: răceală, gripă, guturai
• Boli ale aparatului urogenital: cistite, pielite, colici renale
• Boli parazitare instalate la nivelul tubului digestiv: viermi intestinali, oxiuri, tenie, giardia (se bea câte 1 cană de ceai, seara, la culcare, îndulcit după gust cu miere, cel puţin 1 săptămână; la sfârşitul tratamentului se ia un laxativ sau purgativ – ulei de ricin, sare amară, câte 30 g – pentru eliminarea paraziţilor.)
• Bolile sistemului nervos central: insomnii, anxietate, nervozitate
• Bolile pielii şi anexelor acesteia: dermatite, dermatoze, infecţii bacteriene şi fungice, eczeme, eriteme
• Afecţiuni alergice
• Boli din sfera ORL: amigdalite, rinite, faringite, laringite.
Tratamente externe cu ceai de busuioc
- Spălături terapeutice
Se face o fiertură din 2 linguri de busuioc uscat şi 1 litru de apă, pentru toaletarea rănilor cronice greu vindecabile (ulcer varicos, escare), înainte de aplicarea unor tratamente topice.
Această fiertură poate înlocui cu succes clasica curăţare a rănilor cu apă oxigenată sau soluţie de rivanol În lipsa busuiocului, se poate folosi cimbrul de grădină.
- Gargarisme
Se face gargară cu ceai de busuioc, după fiecare masă, pentru toaletarea cavităţii bucale, în afte, gingivite, stomatite, abcese dentare şi în halenă (miros urât, fetid al gurii).
- Inhalații
2 linguri de busuioc uscat şi mărunţit groscior se pun într-un litru de apă dată în clocot. Se apleacă capul deasupra vasului şi se acoperă cu un prosop. Se fac, timp de 1 minut, exerciţii de inspiraţie a vaporilor de apă bogaţi în ulei volatil.
Inhalaţiile făcute cu infuzie de busuioc sunt recomandate în bolile aparatului respirator, bolile din sfera ORL sau bolile virale.