Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Ceai de ANGHINARE – mod corect de preparare și administrare, indicații terapeutice

Anghinarea (Cynara scolymus) este o plantă folosită ȋncă din antichitate de către medicii greci și romani.

Frunzele de anghinare serveau drept remediu celor cu icter, care nu puteau digera alimentele ori care aveau stări de greață.

În evul mediu, alchimiștii foloseau anghinarea pentru a elimina toate materiile toxice din organism, ajutând astfel la vindecarea bolilor trupului și ale sufletului.

În prezent, anghinarea este printre cele mai studiate plante medicinale. În unele țări, ea chiar înlocuiește medicamentele de sinteză în afecțiuni cum ar fi cele digestive, hepatice sau cardiovasculare.

Ceai de anghinare

O lingură de frunze mărunțite de anghinare se opărește cu o jumătate de litru de apă clocotită, se acoperă, se lasă să se răcească, apoi se strecoară.

Se poate bea îndulcit cu puțină miere. Cantitatea de ceai se consumă în trei porții zilnice, cu o jumătate de oră înainte de masă.

Indicații terapeutice

Ceaiul de anghinare este foarte des folosit în tratamentul bolilor de ficat, datorită conținutului în cinarină, săruri de potasiu și magneziu și inulină.

Frunzele de anghinare au efecte sigure asupra căilor biliare, măresc secreția biliară, favorizează secreția rinichilor (crește diureza), diminuează formarea colesterolului.

Ceaiul de anghinare reduce conținutul de zahăr în sânge, fiind indicat pentru bolnavii de diabet.

Mărește considerabil volumul de urină, fiind indicat pentru tratamentul nefritelor acute, elimină ureea și alte toxine. Acest ultim aspect servește pentru tratarea urticariilor.

În tratamentul bolilor digestive, anghinarea este utilă pentru combaterea constipației, a vărsăturilor, în colite și tratamentul hemoroizilor.

Ceaiul dă rezultate foarte bune ca și adjuvant în afecțiuni ale inimii, în special în hipertensiune, arterioscleroză și ischemie coronariană.

[wcepe_products ids=’3874,3880,3882,3774′ button=’Cumpără aici’]

Tratamentul cu ceai de anghinare

Este bine ca tratamentul cu ceai de anghinare să se facă progresiv, crescând dozele de la 50 ml până la 500 ml pe zi, pe o perioadă de 20 de zile.

Ceaiul se bea cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. Pacientul trebuie să stea apoi culcat timp de o jumătate de oră pe partea dreaptă.

Precauții 

În cazul blocajului biliar, administrarea plantei poate agrava simptomele, datorită efectului său colecistochinetic.

În cazul persoanelor care suferă de sindromul colonului iritabil, administrarea anghinarei poate determina, pentru perioade foarte scurte de timp, o amplificare a flatulenței, care va dispărea ȋnsă în câteva zile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *