Frunzele de ridiche de lună (Raphanus sativus) sunt ignorate pe nedrept, fiind arareori folosite în alimentaţie.
Cu toate acestea, puţini ştiu că frunzele de ridiche au efecte vitaminizante şi remineralizante mult mai puternice decât rădăcinile roşii.
Frunzele de ridiche, farmacie naturală
Ca şi rădăcinile, frunzele de ridiche conţin cantităţi importante de vitamina C, la care se adaugă o impresionantă bogăţie în clorofilă – cunoscută ca substanţă cu puternice efecte detoxifiante, antivirale şi antimutagene.
Ele mai conţin vitaminele A, B1 şi B2, având în acelaşi timp efecte antitoxice şi depurative puternice, mai ales când sunt consumate în cure îndelungate.
Salată din frunze de ridiche – Reţetă
Se consumă doar frunzele de ridiche tinere, foarte fragede, cu o culoare verde vie, sub formă de salată. Se ia o mână de frunze de ridiche, se spală, se taie mărunt şi se pun într-un castron.
Se amestecă cu 1 linguriţă de oţet de mere, un vârf de cuţit de sare şi o jumătate de linguriţă de ulei (de floarea-soarelui sau de măsline, obţinut prin presare la rece).
Mod de administrare
Salata se consumă la maximum 30 de minute de la preparare. Pentru cura de primăvară, se consumă o astfel de salată dimineaţa la prima masă, pe stomacul gol, şi o porţie la prânz.
O cură cu salată din frunze de ridiche durează minimum 12 zile. Pentru tratarea unor boli cronice, cura de salată durează 1-2 luni.
Excepţional detoxifiant
O cură de 30 de zile cu salată preparată din frunze şi rădăcini proaspete de ridichi de lună este un excepţional detoxifiant pentru întreg organismul:
- ajută la refacerea florei intestinale normale;
- protejează stomacul;
- elimină o bună parte din bolile infecţioase care apar atunci când sistemul imunitar este slăbit de administrarea abuzivă de medicamente.
Cura este indicată îndeosebi celor care au luat vreme îndelungată medicamente de sinteză cu efecte antibiotice, antiinflamatoare (mai ales corticoizi), tranchilizante.
Vindecă avitaminozele de primăvară
După o cură de 1-2 săptămâni în care se consumă câte 2-3 porţii de salată pe zi, înainte de mesele principale, dispar anumite simptome specifice avitaminozelor de primăvară, precum:
- sângerările gingiilor;
- astenia;
- tulburările de ritm cardiac;
- somnolenţa.
Elixir din frunze pentru boli hepatice şi biliare
Sucul de frunze de ridiche are efecte tonice hepatice, stimulează peristaltismul, fiind un remediu blând şi uşor pentru persoanele cu boli hepatice şi biliare:
- în blender se pune o mână de frunze proaspete, tăiate nu foarte mărunt, peste care se adaugă trei sferturi de pahar de apă; se amestecă vreme de 2-3 minute, apoi se lasă să mai stea vreme de un sfert de oră, după care se filtrează.
Se consumă câte 1 pahar de suc de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara, pe stomacul gol, pe o perioadă de cel puţin 12 zile.