Banala mămăligă poate fi un adevărat medicament, atunci când vine vorba de sănătate.
Mălaiul, numit de specialişti ‘’prietenul intestinului subţire’’, îşi păstrează peste 60% din substanţele nutritive în timpul fierberii.
Mămăliga este o sursă excelentă de vitaminele A, B, C, E, potasiu, magneziu şi fosfor. Atenţie, însă! Mămăliga are efect benefic doar atunci când este asociată cu alimente sănătoase, bogate în vitamine şi minerale, fibre, proteine şi alţi nutrienţi importanţi.
Câtă mămăligă se poate consuma zilnic
Potrivit nutriţioniştilor, se consumă 100 (maximum 200) de grame de mămăligă pe zi, adică o felie, sau 3 linguri, dacă este moale.
- Totodată, mămăliga nu trebuie fiartă până afumă, deoarece apar substanţe toxice precum acrilamida, iar toţi aminoacizii benefici dispar, lăsând în urmă doar compuşi cancerigeni. Se fierbe suficient cât să devină uşor lipicioasă şi să nu se desprindă de pe lingură.
Un consum zilnic de mămăligă, alături de o alimentație echilibrată, aduce următoarele beneficii pentru sănătate:
Conferă energie, saţietate şi o mai bună digestie
Spre deosebire de 200 de calorii cât conţin 100 de grame de pâine, aceeaşi cantitate de mămăligă ajunge la doar 100 de calorii. De asemenea, mămăliga aduce organismului carbohidraţi complecşi de bună calitate, care conferă energie, saţietate şi o mai bună digestie.
Reduce nivelul de zahăr din sânge
Dacă este asociată cu alimente sănătoase, bogate în vitamine şi minerale, fibre, proteine şi alţi nutrienţi importanţi, mămăliga reglează concentraţia de glucoză în sânge, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din sânge, scăzând astfel riscul de ateroscleroză şi, implicit, de infarct.
Purifică sângele
În boabele de porumb există substanţe derivate ale acizilor arahidic şi palmitic, care se absorb în intestin cu mare uşurinţă. Odată ajunşi în sânge, se transformă în hidroxiacizi care vor purifica sângele de unele substanţe toxice.
Ajută ficatul
Efectul detoxifiant al substanţelor din porumb ajută ficatul să neutralizeze substanţele toxice, reducând considerabil riscul de insuficiențe şi ciroze hepatice.
Scade cu 60% riscul de boli psihice
Potrivit cercetătorilor edocrinologi, un consum zilnic de mămăligă scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfuncţii tiroidiene.
Reduce aciditatea şi calmează durerile de stomac
Mămăliga reduce aciditatea şi calmează durerile de stomac, fiind eficientă în lupta cu ulcerul.
Ajută la dezvoltarea fibrei musculare
Consumul zilnic de mămăligă poate fi privit ca un ajutor de nădejde pentru sportivii de performanţă. Acidul palmitic şi acidul arahidonic din mălai au rol important în dezvoltarea fibrei musculare.
Previne cancerul de colon
Mămăliga sprijină dezvoltarea bacteriilor benefice din intestine, prevenind afecţiuni grave precum cancerul de colon.