Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Ce putem trata cu VIN de PELIN făcut în casă

Pelinul (Artemisia absinthium) are acţiune antiparazitară, antihelmintică, stomahică, carminativă, analgezică.

De asemenea, pelinul stimulează şi uşurează digestia, fiind un bun tonic digestiv şi nervos.

Pentru obţinerea vinului de pelin se folosesc ca materie primă vârfurile florale, cu frunze şi tulpini (Herba absinthii) – plantă uscată.

Vin terapeutic de pelin – Varianta 1

Mod de preparare

Peste 20 g de pelin uscat şi mărunţit groscior se toarnă 1 litru de vin (alb, roşu, rozé) adus până aproape de  fierbere (70 grade Celsius). Se închide ermetic şi se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi.

Se filtrează fără stoarcerea reziduului şi apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se completează cu alt vin, până la 1 litru.

Mod de administrare

Se administrează în cure de 2-3 săptămâni (maximum), cu pauză de 10-14 zile, în afecţiuni sau boli precum:

  • Bolile stomacului (gastroptoză) şi ale intestinelor (atonia): câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă;
  • Insuficiența secreției gastrice (hipoclorhidrie sau aclorhidrie): 3 linguri, de 2 ori pe zi, înainte de masă;
  • Insuficență biliară: 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă;
  • Inapetenţă (lipsa poftei de mâncare): câte 1 lingură, cu 10 minute înainte de mesele principale;
  • Tonic general, pentru stimularea capacităţilor psihice: se ia în doze de câte 30 ml. (2 linguri) pe zi.
Vinul de pelin are efect detoxifiant

Vin de pelin – Varianta 2

Mod de preparare

Într-un borcan din sticlă se adaugă 4 linguri de plantă uscată şi mărunţită, peste care se toarnă 1 litru de vin natural.  Se închide ermetic şi se lasă la macerat timp de 15 zile, agitând zilnic recipientul de 4-5 ori. La sfârşit se filtrează, iar vinul astfel obţinut se păstrează în recipiente din sticlă, de culoare închisă, într-un loc răcoros.

Mod de administrare

Se administrează câte 50 ml. de vin, dimineaţa, cu 20-30 de minute înainte de micul-dejun, pe o perioadă de cel mult 14 zile, fiind recomandat în:

  • dispepsii;
  • constipaţie;
  • hipertensiune;
  • lipsa poftei de mâncare;
  • edem renal;
  • senzaţie de vomă;
  • gastrită hipoacidă;
  • detoxifiere;
  • paraziţi intestinali.

Contraindicatii

Vinul de pelin nu este indicat copiilor, în sarcină şi alăptare, suferinzilor de ulcer sau colon iritabil, enterocolite, hemoragii interne sau după accident vascular cerebral, persoanelor cu dereglări psihice şi alcooliciilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *