Cel mai vândut condiment din toate timpurile este piperul, utilizat în antichitate ca monedă de schimb și prezentat zeilor ca ofrandă. Negru, alb, roșu, verde sau roz, piperul rămâne, fără îndoială, ”regele” condimentelor, recomandat de homeopați în infecțiile în gât, reumatism, balonare, guturai, astenie, circulație sangvină deficitară, lipsa apetitului sexual, răceală și sensibilitate la frig.
Beneficii pentru sănătate
Piperul rămâne, încă din cele mai vechi timpuri, un bun digestiv, prin faptul că stimulează papilele gustative, transmițând, astfel, semnale stomacului în ceea ce privește creșterea cantității de acid clorhidric secretate, substanță necesară pentru digestia proteinelor și altor componente alimentare. Astfel se face că, o cantitate redusă de acid clorhidric în organism, păstrează mai mult timp alimentele în stomac, fapt ce conduce la indigestie sau arsuri.
În compoziția condimentului se găsesc vitamine (K și C), potasiu, mangan, calciu, cupru, crom, fier și fibre.
Consumul de piper negru maximizează eficiența alimentelor sănătoase consumate, sporind accesibilitatea nutrienților în organism. Este vorba despre piperină, un alcaloid care se găsește în condiment și care prezintă proprietăți anti-cancerigene.
Piperul este apreciat pentru efectele sale antioxidante, antibacteriene și antiinflamatorii, ajutând, totodată, la menținerea siluetei, prin efectul de descompunere a celulelor de grăsime.
Remedii cu piper
- Recomandat contra răcelii
Piperul este cu încredere recomandat în caz de răceală, dovedindu-și eficacitatea în boli precum bronșită și laringită.
Pentru gripa în stadiu incipient este recomandat consumul de 2 sau 3 căni cu ceai aromatic de piper, fierbinte, îndulcit cu miere de albine. Adăugați într-o cană cu apă fierbinte 2 vârfuri de cuțit cu piper negru, două vârfuri cu scorțișoară și un vârf de cuișoare.
- Tratează tusea
Condimentul este de ajutor în cazurile de tuse, câștigându-și titlul de bun dezinfectant local. În acest caz, este recomandat rachiul din pudră de boabă de piper, ce acționează ca un anestezic asupra terminațiilor nervoase a căror iritare încurajează tusea.
♣ Tusea o puteți trata cu un remediu obținut din 2 vârfuri de cuțit cu piper, 4 lingurițe cu miere și o cantitate mică de zeamă de lămâie. Consumați pasta rezultată pe parcursul a 2 ore, servind înghițituri mici
♣ În cazul tusei spasmodice, preparați un macerat din 200 ml alcool alimentar, 5 linguri cu piper negru și 1 lingură de cuișoare măcinate fin. Lăsați 7 zile, filtrați și administrați maceratul diluat în apă, sub formă de gargară.
- Antibiotic și antiparazitar intestinal
Piperul reduce fermentația în stomac, acționând ca un antibiotic și antiparazitar intestinal. Pentru efecte dezinfectante de excepție, puteți combina piperul cu ghimbirul, curcuma și coriandrul.
În ceea ce privește rolul său detoxifiant, piperul mărește producția de urină, facilitând transpirația și mărind vasele capilare de la nivelul pielii.
Pentru a elimina paraziții intestinali și detoxifica organismul, adăugați 2 vârfuri cu piper negru, într-o cană cu ceai fierbinte de cimbrişor, mentă sau busuioc, administrând lichidul cu înghițituri mici.
- Înlocuitor al medicamentelor hipotensive
Pentru ridicarea nivelului tensiunii arteriale este recomandată suplimentarea cantității de piper în hrana zilnică.
- Stimulează pofta sexuală
Proprietățile tonifiante și acțiunea vasodilatatoare a piperului stimulează pofta sexuală. Prin urmare, gradul de excitație crescut conduce la mărirea volumului organelor sexuale.
Pentru un apetit sexual sănătos, consumați zilnic 6 boabe de piper cu 1 pahar de lapte și 4 migdale, toate cu efecte afrodisiace.