Cătina (Hippophae rhamnoides) conţine aproape toate vitaminele şi mineralele necesare organismului uman.
Fructele sale mărunte, portocalii, sunt un incomparabil energizant, ideal pentru fortificarea sistemului imunitar, în sezonul rece.
‘’Fabrică de medicamente’’
Începând cu luna septembrie, putem beneficia din plin de ‘’fabrica de medicamente’’ ascunsă în cătină.
Fructele conţin de 10 ori mai multă vitamina C decât lămâile, ca de altfel, complexul B, vitaminele A, E şi K, beta caroten (mai mult decât conţine morcovul), zaharuri, acizi graşi şi acizi organici şi alte substanţe active.
Recoltare
Arbustul are ramuri albicioase, cu spini puternici şi fructe portocalii. Fructele se desprind mai întâi prin tăiere de pe trunchi, urmând ca ulterior să fie luate de pe ramuri cu ajutorul unei furculiţe sau foarfeci.
Cum preparam fructele de cătină
- Fructe întregi
Pentru a beneficia în mod direct de acţiunea binefăcătoare a cătinei, se consumă fructe proaspete sau congelate, doza minimă fiind de 30 g, de 3 ori pe zi. Fructele au un gust plăcut, acrişor.
- Suc proaspăt
Fructele de cătină proaspăt culese se spală cu apă rece, după care se zdrobesc în blender sau prin maşina de tocat. Se obţine un suc gros, portocaliu la culoare, care se consumă în maximum 24 de ore de la preparare. Se iau 2-3 linguri, de 4 ori pe zi, de obicei diluat cu suc de mere (natural).
- Sirop
Se amestecă o jumătate de litru de suc cu o jumătate de litru de miere. Se omogenizează bine, iar acest amestec se păstrează într-o sticlă bine închisă, la frigider (unde rezistă şi câteva luni). Se iau câte 4-6 linguri pe zi.
- Pulbere de fructe uscate
Fructele se întind pe o tavă, în cuptorul aragazului, care trebuie lăsat cu uşa deschisă şi reglat la temperaturi de 55-60 grade Celsius. După uscare, fructele se macină fin şi pulberea se păstrează în recipiente de sticlă (nu în pungi de hârtie).
Se ia câte 1 linguriţă, de 4 ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă, ca vitaminizant şi remineralizant. Praful se ţine sub limbă aproximativ 10 minute, înainte de a-l înghiţi.
- Infuzie de cătină
Se adaugă 40 g pulbere din fructe de cătină la 1 litru de apă. Se fierbe timp de 30 de minute, se lasă la decantat încă 15 minute, apoi se strecoară. Se poate bea călduţă, 1 cană, înainte de fiecare masă.
Acţiune terapeutică
Preparatele pe bază de cătină pot fi luate în cure de lungă durată, fiind recomandate pentru:
- Întărirea sistemului imunitar
- Mărirea rezistenţei organismului la infecţii
- Regenerarea celulelor
- Stimularea absorbţiei fierului
- Ameliorarea stărilor anemice
- Ameliorarea stărilor de astenie fizică sau psihică
- Protejarea şi stimularea regenerării ţesuturilor hepatice.
Contraindicaţii
Cătina nu se consumă în paralel cu medicamente anticoagulante şi anti-plachetare, cu medicamente antiinflamatoare. Nu se administrează în sarcină, alăptare, pancreatită acută, colecistită acută, astm, alergii. Nu se consumă cu cel puţin 2 săptămâni înainte de o operaţie. Cătina se consumă cu prudenţă de către hipertensivi, coronarieni şi hipertiroidieni.
Cătina este foarte sănătoasa .
Catina ,nu este recomandată bolnăvior de colecistită acută, pancreatită, sau daree cronică.
Din cauza conținutului de fitohormoni, poate provoca,în doze mari prostatită la bărbați sau mastopatie la femei.
Nici cei cu tensiunea arterială oscilantă n-ar trebui s- o folosească, pentru că planta este mai excitantă decât cafeaua.
Este f buna pt multe afectiuni si are multe vitamine.