Cei care s-au bucurat întâia dată de beneficiile fructelor de cătină au fost nimeni alții decât tracii, hindușii, grecii, chinezii, mongolii, celții și slavii. Cunoscută drept ”Ginseng-ul” românesc, cătina îi datorează puterea cantității uriașe de vitamina C, ce depășește cu mult citricele sau măceșul.
‘’Cocktail’’ de vitamine pentru organism
Pe lângă faptul că sunt cele mai bogate în vitamina C naturală, fructele de cătină ne oferă un întreg pachet de avantaje, încărcat cu vitamina A, K, P, F, complexul de vitamine B, proteine, calciu, magneziu, fier, sodiu, potasiu, celuloză, betacaroten și ulei.
Cătina, miracol pentru sănătate
Excelent anticancerigen, imunostimulator, cicatrizant, antiinflamator, afrodisiac, astringent și antibiotic, cătina este recomandată în afecțiunile ficatului, răceală și gripă, depresie, cancer, ulcer, anemie, gastrită, artrită, afecțiuni cardiovasculare hipertensiune, spasmofilie și nevroze.
Cura cu cătină
Conform specialiștilor, cea mai bună modalitate de a profita la maximum de proprietățile miraculoase ale cătinei este prin măcinarea fină a acesteia și ținerea sublingual timp de câteva minute. Așa veți fi sigur/ă că substanțele active din plantă au fost asimilate în organism, în mod direct.
Procedeul se va repeta de 3 ori pe zi, administrând, de fiecare dată, câte 1 linguriță de cătină măcinată fin.
Urmând o astfel de cură, veți revigora și vitaminiza organismul într-un timp record, stimulând, totodată, sistemul imunitar, vindecând afecțiunile și prevenind apariția altor boli.
Rezultate spectaculoase cu ulei de cătină
Ideal pentru tratarea arsurilor, ulcerului, gastritei, alergiilor, reumatismului, diareei, bolilor endocrine și hepatice, alcoolismului, stresului sau asteniei, uleiul de cătină stimulează sistemul imunitar și scade colesterolul.
Administrați 10-20 de picături de ulei de cătină de 3 ori pe zi, simplu sau în amestec cu miere de albine, într-o cură ce va dura minimum 2 săptămâni și maximum 3 luni.
Aplicat extern, uleiul de cătină și-a demonstrat proprietățile excepționale și în tratarea plăgilor, rănilor și arsurilor, rezultatele finale fiind unele spectaculoase.
Siropul de cătină, excelent pentru adulți și copii
Preparat fie în casă sau procurat de la magazinele specializate, siropul de cătină reprezintă un excelent imunostimulator și antibiotic natural, fiind recomandat atât adulților, cât și copiilor.
Adăugați 4 kilograme de boabe de cătină în storcător, pentru a obține aproximativ 2 litri de suc. Puneți lichidul într-un vas curat și amestecați cu 3 litri de miere. Îl puteți consuma diluat cu apă, păstrându-l, în tot acest timp, în frigider.
Cătina cu miere ajută la digestie
Preparată fie din pulbere sau din fructe (recomandate) proaspete, cătina cu miere vă ajută digestia și tranzitul intestinal, asigurându-vă, în același timp, doza de energie pentru întreaga zi.
După ce ați spălat și uscat fructele de cătină, puneți-le într-un borcan de 800 de grame, până se umple trei sferturi. Se completează cu miere de albine polifloră și se lasă la macerat timp de o săptămână.
Adulții pot consuma 3 linguri pe zi, în timp ce copiilor li se va administra o linguriță cu miere și cătină.
Pe lângă sănătatea pielii, acest amestec crește pofta de mâncare, stimulează imunitatea, asigură aportul zilnic de vitamine și minerale.
Pulbere de cătină
Cu proprietăți vindecătoare miraculoase, pulberea de coajă de cătină o puteți obține din coaja de cătină lăsată la uscat timp de 2-3 săptămâni și măcinată în râșnița de cafea.
Serviți o linguriță cu pulbere de cătină, amestecată cu apă sau miere, de 2 ori pe zi.
Tinctura de cătină în hepatită cronică, impotență și sterilitate
Ideală pentru stimularea sistemului imunitar, tinctura de cătină combate anemia, stresul, hepatita cronică, gripă, răceală, impotența, sterilitatea și insuficiența ovariană.
În uz extern , poate fi folosită cu succes la tratarea arsurilor, degerăturilor, radiațiilor, etc.
Amestecați 14 linguri de praf din coajă de cătină cu 500 ml alcool alimentar de 80 de grade și lăsați la macerat timp de 2 săptămâni. Strecurați și consumați câte 1 linguriță de 3 ori pe zi, diluată în ceai sau apă.
Precauții
Este contraindicată bolnavilor cu colecistită acută, pancreatită sau diaree cronică. În cazul bărbaților, cătina albă poate provoca prostatită adenomatoasă, în timp ce la femei poate cauza mastopatie (conținut de fitohormoni).
Foarte bun!
Este ffff bun!!!