De mai bine de 3.000 de ani, cărbunele vegetal a constituit un excelent remediu natural, datorită capacității sale extraordinare de a absorbi și neutraliza substanțele toxice din organism.
Cum se obține cărbunele vegetal
Remediu ieftin și rapid, cărbunele vegetal este folosit și în prezent sub formă de comprimate, pudră sau granule. Este fabricat din lemn de esența moale, precum teiul, salcia, eucaliptul, nucul, cireșul, mărul sau plopul și este ars la temperaturi cuprinse între 600-900 de grade, fără aer.
Pentru accentuarea proprietăților antioxidante, praful obținut este tratat cu vapori de apă și gaze oxidante.
În ce afecțiuni este indicat
- Gaze intestinale
Unul dintre cele mai cunoscute efecte benefice ale cărbunelui vegetal este absorbția gazelor intestinale și eliminarea balonării. Această proprietate a cărbunelui de a acționa ca un adevărat burete este extrem de apreciată și eficientă.
Serviți câte 3-4 comprimate de cărbune într-o zi sau o linguriță împărțită în mai multe reprize, administrate între mese. De preferat este ca acesta să fie luat la un interval de 2 ore față de alte medicamente, astfel încât să se evite diminuarea sau anularea efectelor.
- Afecțiuni digestive
Cărbunele vegetal a câștigat încrederea celor care suferă de ulcer sau gastrită, dovedindu-se un eficient calmant al crizelor, prin neutralizarea acidității sucurilor gastrice.
Diluați 1 linguriță de pulbere de cărbune vegetal în jumătate de pahar de apă și luați de 4 ori pe zi, după servirea meselor.
- Afecțiuni oftalmologice
Proprietățile de calmare și reducere a inflamațiilor recomandă cărbunele vegetal în tratarea eficientă a afecțiunilor oftalmologice.
Veți folosi o cataplasmă pe care o veți obține amestecând 3 linguri de pulbere de cărbune cu apă rece, până la omogenizarea compoziției. Așezați pasta într-o bucată curată de tifon și aplicați pe ochiul afectat.
- Calmarea crizelor de tuse și astm
Dacă suferiți de probleme respiratorii, precum crize accentuate de tuse sau astm, folosiți cu încredere pudra de cărbune vegetal.
♣ Două linguri de pudră de cărbune se umezesc cu apă rece, și se consumă pe parcursul a 2 zile, de 2 ori pe zi, după fiecare masă servită.
♣ Puteți opta și pentru varianta unui amestec obținut dintr-o lingură de pulbere la 150 ml lapte cald, din care veți servi de 2 ori pe zi.
- Tratează gastroenteritele infecțioase
Odată înghițit, cărbunele pătrunde în tubul digestiv, captând bacteriile și toxinele, fapt pentru care acesta este indicat în afecțiunile gastro-enteritelor infecțioase și diareei.
Se vor administra 4-6 comprimate pe zi sau jumătate de linguriță de pudră de cărbune, de mai multe ori pe zi, până la ameliorarea simptomelor.
- Afecțiuni dermatologice
Puteți trata rapid și sigur, cu ajutorul unei cataplasme din cărbune, înţeăaturile de insecte, mușcăturile de șarpe, furunculii sau eczemele.
Adăugați 6 linguri de pulbere de cărbune într-o cană cu apă rece și amestecați bine, până la formarea unei paste. Aplicați compoziția pe locul afectat și lăsați să acționeze timp de 8 ore. Dacă rana este deschisă, este recomandat să presărați pulbere uscată de cărbune vegetal.
- Stări depresive
Pentru stările depresive, se va urma o cură cu cărbune vegetal, caracterizată prim amestecul de cărbune cu apă.
Puneți într-un pahar 3 bucăți de cărbune și lăsați întreaga noapte (de seara până dimineață). Beți fără a amesteca. Puteți servi câte 2 pahare într-o zi.