Cafeaua din sfeclă roşie este un înlocuitor al cafelei clasice şi totodată, un produs care are şi rol terapeutic.
Seamănă la gust cu cafeaua obişnuită şi nu prezintă niciun risc. Dimpotrivă. Este benefică sănătăţii, păstrând o bună parte din componentele sfeclei proaspete. Devine, astfel, o sursă de vitamine şi minerale.
Satisface gustul amatorilor de cofeină
Consumul în exces de cofeină poate provoca efecte secundare precum tahicardie, transpiraţie şi anxietate acută.
Cafeaua din sfeclă roşie protejează persoanele care au făcut un viciu din consumul cafelei clasice. Nu dăunează în hipertensiune (dimpotrivă) şi poate fi utilizată fără riscuri de cardiaci, diabetici (sfecla conţine compuşi cu efect uşor hipoglicemiant).
Cafea falsă din sfeclă roşie – Reţetă
Se aleg sfecle micuţe şi proaspete, se curăță, se taie felii şi apoi în fâşii de 1 centimetru lăţime. Fâşiile de sfeclă se înşiră pe aţă şi se lasă să se usuce natural, la soare sau în curent de aer. Sunt suficient de uscate atunci când devin casante.
Odată uscate, fâşiile se scot de pe aţă şi se coc în cuptor, întorcându-se periodic. Când s-au rumenit, se pot stropi, pentru aromă (opţional), cu esenţă de rom. Se lasă la răcit, apoi se macină.
Pentru a nu se umezi şi pentru a nu-şi pierde aroma, pulberea de sfeclă roşie se păstrează în recipiente din sticlă (nemetalice), închise ermetic, într-un loc răcoros.
- Cum se prepară cafeaua
Cafeaua falsă din sfeclă roşie nu se fierbe. La o ceaşcă cu apă clocotită se pot adăuga până la 4 linguriţe de pudră de sfeclă (cafea falsă).
- Mod de servire
Se poate îndulci, opţional, cu o jumătate de linguriţă de miere. Cafeaua poate fi consumată înainte sau după masă. Se poate savura în orice moment al zilei, chiar şi seara, deoarece nu provoacă insomnii, aşa cum se întâmplă în cazul cafelelor obişnuite.
Are efect terapeutic
Datorită conţinutului bogat în vitamine (A,B,C şi PP), proteine şi minerale, cafeaua de sfeclă roşie este un produs nutritiv, cu un efect terapeutic asupra organismului uman.
Poate fi utilizată cu succes în tratarea anemiilor – vitamina C pe care o conţine (precum şi magneziu şi vitamina B6) este esenţială pentru asimilarea fierului, dar şi pentru producţia de globule roşii.
De asemenea, are efect benefic în ceea ce priveşte tratarea virozelor şi a imunităţii scăzute.