Busuiocul (Ocimum basilicum) este un tonic și un energizant excelent, util în cazurile de căderi de energie vitală, intelectuală sau sufletească.
Uleiul volatil, bogat în camfor și eugenol, alături de fitoncide, reprezintă principiile active din busuioc.
Iată câteva rețete simple care pun foarte bine în valoare efectul tonic al busuiocului:
Pulberea de busuioc
Se obține prin măcinarea cu râșnița electrică de cafea a inflorescențelor de busuioc uscate, urmată, eventual, de o cernere prin sită.
O linguriță rasă de pulbere (aproximativ 1,5 g) se ține vreme de câteva minute sub limbă, după care se înghite cu apă. Se ia pe stomacul gol, de 3-4 ori pe zi, în cură de minimum 14 zile.
• combate excelent căderile de energie vitală, intelectuală și sufletească;
• este un tonic și un stimulent nervos, are o complexă acțiune înviorătoare, ușor euforizantă și echilibrantă asupra stării psihice;
• busuiocul mărește și capacitatea de control asupra emoțiilor și reduce sensibilitatea la stres;
• elimină durerile de cap: elimină durerile de cap care apar datorită oboselii, a hipotensiunii, precum și în migrenele biliare (cu colecist hipoton) sau asociate cu constipația, prin efectul de îmbunătățire a circulației cerebrale, prin deblocarea colecistului și a tranzitului intestinal (se ia 1 linguriță de pulbere de busuioc, în care se pune 1 picătură de ulei esențial din aceeași plantă).
Băi terapeutice cu busuioc
Se iau 2 mâini de busuioc și se lasă la înmuiat într-o oală cu 3-5 litri de apă călduță, vreme de 12 ore (de dimineața până seara), după care se filtrează.
Maceratul obținut se pune deoparte, iar planta rămasă se mai opărește cu 1 litru de apă, se lasă la infuzat vreme de 15 minute, apoi se filtrează.
Ambele preparate obținute se toarnă în cada de baie, peste apa fierbinte. De regulă, băile cu busuioc durează 20-30 de minute.
Efecte
• au efecte tonice fizice și psihice;
• ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor, ferindu-l în mod special de bolile asociate cu frigul sau cu umezeala.
Precauții
La unele persoane, busuiocul poate da simptome cum ar fi catarul respirator, senzația de sufocare ori deranjamente gastro-intestinale.
De aceea, înainte de a începe un tratament intern cu busuioc, se va lua o cantitate foarte mică de plantă, și doar dacă în 4 ore nu apare nici un simptom de alergie, se va continua administrarea normală.