Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

BUSUIOCUL în alimentaţie – cum îl folosim în bucătărie şi ce beneficii ne aduce

Busuiocul (Ocimum basilicum) este o plantă aromatică, care, pe lângă gustul aparte pe care îl dă preparatelor, conţine o multitudine de nutrienţi necesari corpului uman pentru o bună funcţionare.

Frunzele de busuioc conţin derivați de compuşi chimici importanţi, cunoscuţi pentru proprietăţile de prevenire a bolilor şi pentru promovarea sănătăţii.

Busuiocul – compoziţie chimică

Busuiocul are proprietăţi antioxidante, antiinflamatorii şi antibacteriene.

Este dintre cele mai bune surse de substanţe nutritive esenţiale, minerale şi vitamine. Este o foarte bună sursă de fier, calciu, potasiu, vitamina A (100 g de frunze proaspete de busuioc conţin 175% din dozele zilnice necesare de vitamina A), vitamina C, vitamina K, calciu, fosfor.

Cum se foloseşte busuiocul în bucătărie

De regulă, busuiocul este folosit la pregătirea mâncărurilor sub formă proaspătă. Se poate adăuga la final sau direct în farfurie,  pentru a nu-şi pierde din proprietăţi şi aromă. Este mai indicată ruperea cu mâna sau strivirea frunzelor de busuioc decât tăierea lor cu cuţitul.

♣ Poate fi folosit în combinaţie cu fructe proaspete în salate, în sosuri sau gemuri de fructe, precum căpşuni, afine sau prune.

♣ Se poate combina busuioc proaspăt cu usturoi şi ulei de măsline pentru a face diverse tipuri de sosuri şi paste care pot însoţi mâncăruri pe baza de peşte, somon sau paste.

♣ Se pot pune frunze de busuioc peste feliile de roşii, brânză, într-o salată delicioasă.

♣ Este ingredientul de bază în sosul pesto şi se mai foloseşte în sosurile pentru salate, pizza, ouă, brânzeturi (în special cu mozzarella), fructe de mare, orez şi preparatele din carne.

♣ Frunzele verzi pot decora prăjituri, îngheţate sau pot fi folosite în prepararea băuturilor.

Busuiocul este o sursa foarte buna de vitamine si minerale

Cum se păstrează busuiocul

Busuiocul proaspăt se poate păstra într-un prosop de hârtie, în frigider, timp de câteva zile.

Poate fi păstrat foarte bine şi în congelator, după ce a fost spălat bine şi uscat, şi adăugat în vase vidate. Poate fi congelat şi în forme de gheaţă ce pot fi topite înainte de utilizare.

Beneficii pentru sănătate

Consumul regulat de busuioc aduce beneficii importante sănătăţii:

  • întăreşte sistemul imunitar;
  • tonifică organismul şi echilibrează starea psihică şi emoţională;
  • previne tulburările gastro-intestinale;
  • protejează vederea;
  • menţine sănătatea pielii;
  • ajută la buna dezvoltare a ţesutului osos;
  • contribuie la funcţionarea optimă a aparatului cardiovascular;
  • protejează arterele coronare de depunerile de colesterol;
  • ţine sub control tensiunea arterială;
  • protejează împotriva stresului;
  • protejează aparatul respirator de apariţia reacţiilor alergice;
  • protejează celulele organismului în faţa acţiunii mutagene a radiaţiilor ultraviolete, a radiaţiilor beta şi gamma (iradiere).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *