Fasolea verde păstăi este bogată în antioxidanţi, fibre, proteine vegetale, vitamine şi minerale.
Conține proteine vegetale, vitaminele A, E, C, D, K, vitamine din complexul B, acid folic, dar şi minerale ca fier, magneziu, potasiu, zinc, calciu.
Soiuri de fasole cu valoare terapeutică
♣ Păstăile de culoare galbenă – sunt bogate în flavonoide, substanţe cu efecte antiinflamatoare şi antioxidante;
♣ Păstăile verzi – sunt mai bogate în clorofilă, care are o acţiune depurativă, antitoxică;
♣ Păstăile roşcate – conţin pigmenţi antocianici, cu efecte antitumorale şi antioxidante puternice.
Cum se prepară fasolea păstăi
- Fasolea verde fiartă:
se pun păstăile bine spălate şi curăţate într-o oală de inox, în care apa deja fierbe; se lasă să clocotească la foc mic; când devin moi şi furculiţa intră cu uşurinţă în ele, fierberea s-a încheiat; spre final, se adaugă ulei, suc de roşii, condimente şi sos alb.
- Fasolea verde fiartă în aburi:
după expunerea la abur, fasolea se lasă să se răcească şi se poate consuma simplă – cu ulei de măsline şi cu sare – sau ori cu diferite sosuri (de usturoi, de busuioc, de măsline, de mentă, de ghimbir, de cimbru).
Studiile au arătat că prin consumul periodic de păstăi (200-250 g, de 4-5 ori pe săptămână), putem preveni boli precum:
Ateroscleroza
Substanţele active conţinute de fasolea verde previn formarea plăcilor de aterom pe artere. Vitamina A şi C, magneziul, potasiul şi acizii graşi Omega 3 au efect antiaterosclerotic, scăzând procentul de colesterol negativ (LDL) şi împiedicând oxidarea şi depunerea acestuia pe pereţii vaselor de sânge.
Diabetul
Prin consumul ridicat de păstăi pe timpul verii se împiedică asimilarea zaharurilor, datorită conţinutului de fibre alimentare al acestei leguminoase. Se consumă fasole 4 zile pe săptămână, în cure cu o durată de 1 lună.
Cancerul de colon
Vitaminele şi pigmenţii păstăilor protejează celulele intestinului gros de acţiunea mutagenă a unor substanţe cancerigene, în timp ce fibrele alimentare reduc, cu peste 50%, posibilitatea de a face cancer de colon.
Tulburările de memorie
Vitamina B1 din păstăi stimulează şi menţine funcţiile cognitive ale creierului, în special a memoriei. Vitamina B1 participă la sinteza acetilcolinei, un neurotransmiţător esenţial pentru memorie şi a cărui absenţă este corelată cu apariţia Alzheimer-ului.
Osteoporoza, rahitismul
Păstăile sunt foarte bogate în vitamina K, care joacă un rol crucial în menţinerea sănătăţii sistemului osos. Această vitamină încetineşte acţiunea unor celule, numite osteoclaste, care sunt responsabile de pierderea de substanţă osoasă.
Litiază biliară
Prin consumul de fasole verde, aducem în organism o cantitate importantă de fibre alimentare, mai exact, de substanţe nedigerabile, care curăță tubul digestiv. Cercetările arată că un consum regulat al acestor fibre alimentare previne şi apariţia litiazei biliare.
Precauţii
Întrucât păstăile au un conţinut destul de ridicat de săruri ale acidului oxalic, persoanele care suferă de litiază renală cu oxalaţi vor consuma cu prudenţă fasole verde, nu mai des de o dată pe săptămână.