De regulă, arsurile la stomac apar după mese, după un efort fizic intens, după o dietă consistentă în carne, lipide şi dulciuri, sau în timpul nopţii când stăm culcaţi.
Acestea creează o stare de disconfort profund, ne strică buna dispoziţie, iar uneori le putem confunda cu durerea de inimă.
Cum recunoaştem arsura de la stomac (pirozis)
- arsură în piept – în spatele sternului, ce poate dura de la câteva minute la câteva ore;
- durere în piept;
- senzaţie intensă de ardere în gât;
- senzaţie de lichid cald, acid sau sărat în partea din spatele gâtului;
- senzaţie de a avea resturi alimentare lipite în mijlocul pieptului sau în mijlocul gâtului.
Bicarbonatul, anti-acid rapid
Utilizării bicarbonatului de sodiu i-au fost consacrate nenumărate nenumărate studii.
Pe lângă utilizarea sa la prepararea produselor de patiserie, pentru că produce bule de gaz carbonic, care dau un aspect „umflat” prăjiturilor, bicarbonatul mai posedă proprietăţi medicinale foarte variate.
În materie de sănătate, bicarbonatul de sodiu este un anti-acid, din plin apreciat pentru acţiunea sa rapidă aupra durerilor de stomac.
Bicarbonatul şi arsurile de stomac
Prezent în permanent pe rafturile din bucătăria noastră, bicarbonatul, aparent un produs banal, ne rezervă o mulţime de suprize.
Un pH peste 7 este alcalin, iar unul sub 7 este acid. Pentru că are un pH de 8,4, bicarbonatul de sodiu este uşor alcalin, neutralizând în mod eficient efectul substanţelor acide.
Arsurile de stomac, calmate cu bicarbonat
Arsurile de stomac survin, în general, atunci când acidul clorhidric din stomac urcă pe esofag, provocând o arsură tranzitorie. Această senzaţie dezagreabilă poate fi eliminată prin înghiţirea unui comprimat de bicarbonat.
Remediul cu bicarbonat
O altă metodă foarte eficientă şi la îndemână este următoarea: într-un pahar cu apă dizolvaţi 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu şi câteva picături de suc proaspăt de lămâie. Zeama de lămâie ajută la disiparea gazului pe care îl poate forma bicarbonatul când se combină cu acizii din stomac.
Remediul din bicarbonat de sodiu, apă şi suc de lămâie neutralizează acidul clorhidric, transformându-l în clorură de sodiu şi în gaz carbonic, inofensive.
Atenţie, însă! Efectul remediului nu durează decât aproximativ 30 de minute, însă se produce aproape instantaneu.
De asemenea, licoarea nu trebuie administrată prea des, deoarece bicarbonatul de sodiu conţine o cantitate mare de sodiu, care poate duce la creşterea tensiunii arteriale.
Evitaţi alimentele acide
Pentru reducerea arsurilor la stomac, evitaţi alimentele acide care irită esofagul şi pot să slăbească sfincterul: citricele, sucul de roşii, prăjelile, ceapa, sucurile carbogazoase, alimentele picante, mâncărurile foarte grase, cafeaua, ceaiul, băuturile care au în combinaţia lor cafeină, ciocolata şi menta.
Luaţi cina cu 3 ore înainte de culcare
Cinele copioase, servite târziu în noapte, pot genera arsuri şi dureri de stomac. De aceea, este bine ca după servirea mesei să lăsaţi să treacă 3 ore înainte de a merge la culcare. Dacă, însă, vă confruntaţi cu arsuri şi în timpul nopţii, alegeţi o pernă mai înaltă şi dormiţi pe partea stângă, pentru a uşura simptomele.
Scăpaţi de grăsimea abdominală
Grăsimea abdominală poate favoriza apariţia arsurilor la stomac. Astfel spus, dacă reuşiţi să slăbiţi, puteţi scăpa de acest simptom neplăcut.
Nu e buna it I faci mai mult rau
In moderatie, mai bine zis occasional , da ajuta.
Nu vă lăsați păcăliți de-o iluzie