Arsurile la stomac sunt foarte răspândite şi apar în special atunci când mâncăm prea repede şi nu ne luăm suficient timp pentru a mesteca bine.
Astfel spus, în acest caz, prevenţia este mai importantă decât tratamentul. Nu mâncaţi în grabă şi încercaţi să vă aşezaţi la masă în momentele când vă simţiţi relaxaţi şi aveţi suficient timp la dispoziţie ca să mestecaţi aşa cum trebuie.
Conform statisticilor, aproximativ 20% din populaţia lumii suferă de arsuri la stomac. Dieta joacă un rol deosebit de important în menţinerea sănătăţii aparatului digestiv.
Printre alimentele care vă pot ajuta să stingeţi „focul” ce vă arde în piept se numără şi bananele – ele au un pH de 5,6, ceea ce înseamnă că pot combate hiperaciditatea.
Bananele calmează arsurile la stomac
Arsuri la stomac – senzaţie de arsură de disconfort în piept şi gât provocate de eliberarea de sucuri gastrice în esofag.
Bananele au un conţinut ridicat de magneziu, potasiu, şi conţin grăsimi vegetale de bună calitate, dar şi fibre. Au un efect alcalinizant în corp, reduc aciditatea stomacală şi elimină complicaţiile gastrointestinale.
Aceste fructe calmează tubul digestiv, acționând benefic în diverse probleme gastrointestinale. Bananele conţin o enzimă ce acţionează asupra mucoasei gastrice, determinând-o să producă o cantitate mai mare de mucus. Mucusul formează un strat protector ce linişteşte stomacul iritat, atenuând astfel senzaţiile de arsură.
Cele mai bune sunt bananele verzi
Împotriva arsurilor la stomac, cele mai potrivite sunt bananele încă verzi, neajunse la maturitate deplină.
Cercetările au arătat că acestea conţin leucocianidină, un flavonoid care poate preveni ulcerul, protejând mucoasa gastrică împotriva unor eventuale leziuni, provocate de anumite substanţe iritante sau de unele medicamente.
Mai mult decât atât, studiile realizate la Universitatea Liverpool au scos în evidenţă faptul că fibrele solubile din banană reduc inflamațiile dureroase, prezente în afecţiuni precum boala Crohn şi colita hemoragică.
Cum trebuie consumate
- Recomandat: o banană verde (preferabil), consumată dimineaţa, la micul dejun, cu un ceai cald, elimină şi previne arsurile la stomac.
- Fulgii de ovăz au un conţinut mare de fibre (şi mic de grăsimi) care calmează stomacul şi elimină supărătoarele arsuri la stomac. Alături de o banană, aceştia se transformă cu uşurinţă într-un deliciu împotriva arsurilor la stomac.