Sursă importantă de nutrienţi vitali pentru organism, bamele sunt vegetale cu puternice efecte antioxidante şi antiinflamatorii.
Datorită compusului lor mucilaginos, bamele hidratează organismul, micşorează nivelul de colesterol şi acidul din bilă (sunt alcaline), eliminând toxinele prin filtrarea ficatului şi menţinând sănătatea intestinului gros.
Medicament atotvindecător
Deşi sărace în calorii, bamele sunt bogate în vitamine şi minerale – A, B6, C, acid folic, tiamină, calciu, zinc, fibre, riboflavină, betacaroten, potasiu, magneziu.
Fibrele superioare din compoziţia bamelor ajută la stabilizarea glicemiei, micşorând rata de absorbţie a zahărului, din tractul intestinal.
Conţinutul bogat de vitamina C conferă bamelor un puternic efecte antioxidant şi antiinflamator, fiind, astfel ideale în dieta bolnavilor de ateroscleroză şi pentru prevenirea cataractei.
Datorită conţinutului ridicat de mucilagii, bamele au proprietăţi emoliente, fiind recomandate în afecţiuni respiratorii precum astm, bronşite sau traheite.
Acidul folic regăsit în bame ajutând la dezvoltarea tubului neural al fătului, motiv pentru care aceste vegetale sunt recomandate negreşit viitoarelor mame.
Efect antioxidant şi antiinflamator
Mucilagiul din bame hidratează organismul şi tratează ulcerul gastric, neutralizând acizii, deoarece sunt alcaline. Au calităţi de laxative, curăţind intestinul gros şi calmând simptomele intestinului iritabil.
Totodată, compusul mucilaginos din bame scade nivelul de colesterol şi acidul din bilă, eliminând toxinele prin filtrarea ficatului. Pe de altă parte, vitamina C, un puternic antioxidant şi antiinflamator, acţionează benefic în cazul bolnavilor de ateroscleroză.
Combat depresia
Studiile ştiinţifice au scos în evidenţă proprietăţile deosebite ale bamelor în combaterea depresiei.
Consumate regulat, vegetalele acţionează ca un agent puternic pentru îmbunătăţirea stării de spirit, fiind considerate un antidepresiv natural.
Previn diabetul
Un studiu de cercetare efectuat pe animale de laborator a demonstrat că prin administrarea bamelor, nivelurile zahărului din sânge scad semnificativ, ca de altfel, nivelul lipidelor.
Astfel spus, specialiştii au ajuns la concluzia că bamele reprezintă un aliment esenţial pentru scăderea nivelului glucozei din sânge, graţie coţinutului bogat de fibră solubilă dietetică – ajută la stabilizarea glicemiei, prin reducerea ratei la care zahărul este absorbit din tractul intestinal.
Îmbunătăţesc digestia
Datorită calităţilor lor laxative, bamele curăţă intestinele, în timp ce fibrele ajută digestia, prevenind şi tratând constipaţia.
Compusul mucilaginos hidratează tractul digestiv, iar pentru că sunt de natură alcalină, bamele s-au dovedit eficiente în tratarea ulcerului gastric şi neutralizarea acizilor.
Contribuie la starea de sănătate a tractului intestinal, alimentându-l cu bacterii bune, respectiv probiotice, efectul fiind similar cu cel oferit de consumul de iaurt.
Menţin sănătatea ochilor, a pielii şi membranelor
Conform celor mai recente cercetări, bamele previn riscul de cataractă, datorită conţinutului de vitamina A.
Boabele legumei conţin grăsimi nesaturate, sănătoase, precum acidul oleic – un acid gras monosaturat de tip Omega 9, şi acidul linoleic de tip Omega 6.
Cum se consumă
De regulă, bamele comestibile sunt culese înainte de a se coace, doar în acest mod fiind folosite ca legume fragede.
Cel mai recomandat mod de consum constă în servirea lor în stare crudă, necurățată de coajă. Cu toate acestea, ele pot fi adăugate spre sfârşit în supe şi alte preparate culinare.
Pot fi gătite la aburi, pe grătar, adăugate la murături, sau pot fi utilizate pentru îngroşarea sosurilor şi supelor. De asemenea, sunt ideale cu roşii sau cu sosuri pe bază de roşii.
Cand eram mica nu puteam sa le sufer in farfuria mea acum le Măninc cu placere le gasesc la magazinele Turcești ca Teutonii nu le au si nici nu le cunosc ?
Interesant!Le-am vazut in comert,am sa le incerc.