Băile cu apă sărată sunt un remediu tradiţional de medicină populară, care se aplică şi în prezent în clinici moderne din Austria sau Germania, cu un succes extraordinar.
Sarea este unul dintre cele mai vechi ingrediente nelipsite din compoziţia leacurilor populare.
Multe clinici de prestigiu din lume încorporează în produsele şi în tratamentele lor sarea. Cu o condiţie: să fie nerafinată, cât mai aproape de starea ei naturală, pentru a-şi păstra intacte compoziţia şi proprietăţile.
Cum se prepară băile cu apă sărată
Băile cu apă sărată se prepară astfel:
La o cadă cu apă caldă (aproximativ 150 de litri) se pun 2 kilograme de sare – amestecată în prealabil cu apă fierbinte, pentru a se dizolva mai uşor.
Baia terapeutică durează 20-30 de minute. Este foarte important ca temperatura apei să fie menţinută mereu peste 37 de grade Celsius, astfel încât acţiunea terapeutică să fie maximă.
De regulă, aceste băi se fac o dată la 3-4 zile. Cercetătorii au observat că efectele cele mai puternice le au în preajma lunii pline, de preferat cu 2-3 zile înainte, când este de altfel recomandat să fie începute.
Iată şi recomandările terapeutice ale băilor cu apă sărată:
Reumatism, dureri musculare
Băile cu apă sărată ajută la dezinflamarea şi vindecarea ţesuturilor musculare. În plus, fortifică oasele, pielea şi ţesuturile conjunctive, şi contribuie la scăderea durerii. Cele mai eficiente sunt băile preparate cu sare marină, însă efecte foarte bune s-au obţinut şi cu sarea de mină, cu cristale mari, nemacinată.
♣ Se fac băi complete cu apă sărată fierbinte (38-40 grade), de 2-3 ori pe săptămână.
Observaţii:
- După baia cu apă sărată, clătiţi-vă corpul cu apă obişnuită.
- Pentru ca baia să îşi facă efectul pe deplin, după ce ieşiţi din cadă este bine să staţi la căldură şi să vă odihniţi – băile se fac de obicei seara.
Dermatoze infecţioase
Acest remediu este excelent pentru tratarea infecţiilor bacteriene şi micotice, produse de ciuperci parazite.
♣ La 1 litru de apă caldă se pun 7 linguri de sare. Se fac băi parţiale, înmuind doar segmentul afectat, timp de 15 minute, în apă sărată caldă. Imediat după baie, pielea nu se şterge, ci se tamponează uşor şi se lasă să se usuce.
Infecţie urinară, cistită, anexită, blocaj renal
Se face o baie de şezut cu apă sărată, astfel: într-un lighean se pune apă caldă în care s-a dizolvat sare – 6 linguri de sare la 1 litru de apă.
Pentru un efect sporit, o parte din apă se poate înlocui cu ceai cald concentrat de coada – calului sau coada – şoricelului (din plante, nu plicuri). Se stă cu şezutul în apă în aşa mod încât apa să acopere şi zona rinichilor.
Acest procedeu se practică timp de 15-20 de minute, de minimum 3 ori pe săptămână. Imediat după baie, staţi înveliţi.
Cistite, infecţii urinare, anexită
Se fac băi complete sau băi de şezut cu apă ceva sărată: 5 linguri de sare la litru. Apa trebuie să fie cât mai fierbinte, însă suportabilă (peste 38 de grade).
Baia se face în fiecare seară, până la vindecarea afecţiunii. Imediat după baie vă veţi şterge şi vă veţi relaxa la căldură, evitând obligatoriu (!) expunerea la frig sau curent.
Această procedură este valabilă şi pentru tratamentul anexitei, metro-anexitei. Suplimentar, se va adăuga în apa sărată puţină tinctură de iod, fiind un tratament eficient ca adjuvant şi în anumite infecţii genitale.
Răceală şi gripă
Baia ‘’la picioare’’ cu apă sărată este un remediu imbatabil în orice răceală şi gripă aflate la început.
♣ Se fac băi ale picioarelor (tălpi şi glezne) cu apă fierbinte (într-un lighean) cu foarte multă sare: 10-12 linguri de sare la 1 litru. Cufundaţi picioarele, astfel ca tălpile şi gleznele să fie sub apă. După 10-15 minute, ştergeţi picioarele, încălţaţi-vă cu şosete groase şi aşezaţi-vă la căldură, aşa încât să transpiraţi.
Contraindicaţii
Baia completă cu sare este contraindicată celor care suferă de boli cardiovasculare. De asemenea, când faceţi baia cu sare este bine să nu fiţi singuri acasă.