Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Aveţi CRINI ALBI în grădină? Iată câte elixiruri de frumuseţe puteţi face cu ei

Dincolo de frumuseţea lor regală, crinii albi (Lilium candidum) sunt, din vremuri străvechi, ingrediente valoroase din arsenalul de remedii din farmacii naturii.

Petalele de crin alb au efect de catifelare, de luminare şi albire a pielii, constituind, astfel, un ingredient valoros în ritualul de înfrumuseţare.

Pentru preparate, se folosesc doar petalele de crini albi proaspăt înfloriţi, care se clătesc cu apă rece, înainte de utilizare.

Petalele, uscate la umbră, pot fi păstrare în borcane de sticlă.

Iată câte preparate foarte eficiente putem obţine din ele:

Ulei de crini albi

Poate fi găsit în magazinele naturiste, însă poate fi pregătit şi acasă.

Uleiul de crini albi este delicat, fiind potrivit şi pentru pielea sensibilă. Pe lângă faptul că luminează tenul, uleiul de crin şterge petele, calmează şi hidratează.

Poate fi folosit simplu, aplicat direct pe piele, sau poate fi combinat cu alte ingrediente, în diverse preparate cosmetice.

Aplicat după pensare sau epilare, preparatul previne ȋnroşirea şi iritarea pielii.

Cum îl preparăm

Umplem un recipient de sticlă cu petale de crin mărunţite, peste care turnăm ulei de floarea-soarelui presat la rece, suficient cât să le acopere.

Vasul se închide ermetic şi se lasă la macerat timp de 2 săptămâni. După această perioadă, lichidul se strecoară , după care se pune într-un alt recipient de sticlă curat.

Uleiul de crin se păstrează într-un loc întunecos şi răcoros.

crini albi
Crinii albi ingrijesc tenul

Apă de crini albi

Apa de crini este ideală pentru tenul gras şi mixt, uscat şi îmbătrânit.

Cum se prepară

Peste 2 linguri de petale de crin se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de o oră, apoi se strecoară.

♣ Pentru ten uscat şi îmbătrânit – la o cană de infuzie de petale de crin se adaugă 1 lingură de miere, iar cu această soluţie se loţionează tenul, dimineaţa şi seara.

♣ Pentru ten gras şi mixt – la o cană de infuzie de petale de crin se adaugă 10 ml. tinctură de benzoe sau sucul proaspăt de la o jumătate de lămâie, iar cu această soluţie se loţionează tenul, dimineaţa şi seara.

Lapte de crini

Laptele de crini albi este un remediu natural, de mare ajutor pentru tenul gras, acneic, cu pori dilataţi şi coşuri.

Cum îl obţinem

Într-un recipient de sticlă cu gura mai largă se adaugă patru flori de crin alb, peste care turnăm un sfert de litru de alcool de 90 de grade.

Conţinutul se lasă la macerat într-un loc întunecos, timp de 30 de zile, apoi se filtrează.

Mască cu crini, miere şi argilă

Masca cu crini, miere şi argilă combate tenul gras, cu pori dilatați, precum şi coşurile, lăsând pielea fină şi întinsă.

Mod de preparare

Se prepară un amestec dintr-o lingură de petale de crini uscate şi mărunţite (pulbere), 1 lingură de miere de salcâm, 2 linguri de argilă şi puţină apă, până se obţine o compoziţie ca o cremă groasă.

Masca se întinde pe faţa curăţată, se lasă să acţioneze timp de 20 de minute, după care se clăteşte. Se aplică de 2 ori pe săptămână.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *