Armurariul (Silybum marianum) conţine silimarină, un complex de flavonoide care stimulează refacerea celulelor hepatice.
Totodată, acest complex de flavonoide reduce riscul apariţiei calculilor biliari, îmbunătăţeşte funcţiile digestive, favorizează secreţia bilei.
Colectarea seminţelor de armurariu
Pentru colectarea seminţelor, ciulinii se culeg în perioada august-septembrie.
Planta întreagă se lasă la uscat într-un loc ferit de curenţi de aer, astfel încât seminţele să nu se împrăştie.
După uscarea completă, se scutură încet, pentru a-i colecta seminţele. Seminţele de armurariu pot fi păstrate în săculeţi din pânză, maximum 3 ani. Acestea pot fi găsite şi gata ambalate în magazinele naturiste.
Seminţele de armurariu sunt utilizate ca tratament împotriva afecţiunilor hepatice, respectiv, a hepatitei sau cirozei hepatice.
Cura cu ceai din seminţe de armurariu (hepatită, ciroză hepatică)
Peste 30 g de seminţe uscate se toarnă 1 litru de apă fierbinte. Vasul se pune pe foc. Se fierbe timp de 20 de minute, se îndepărtează de pe foc, se acoperă, se lasă să se răcorească şi se strecoară.
- Se administrează câte 10 ml. la fiecare 2 ore, fără a se depăşi 80 ml. pe zi. După un tratament de 14 zile, dacă nu s-au constatat niciun fel de efecte adverse, tratamentul poate fi reluat încă o dată, după o pauză de 20 de zile.
Cura cu pulbere din seminţe de armurariu (ciroză hepatică)
Armurariul este un foarte bun stimulent al activităţii ficatului, împiedicând fribrozarea acestuia şi ajutând la regenerarea sa. Informaţie confirmată în raportul unei comisii medicale oficială din Germania, care a dat avizul favorabil pentru folosirea armurariului în tratamentul bolnavilor de ciroză.
- Se ia câte 1 linguriţă rasă de pulbere din seminţe de armurariu, de 4 ori pe zi (pulberea se ţine sub limbă timp de 10-15 minute, după care se înghite cu apă), în cure de 21 de zile, cu 15 zile de pauză.
– Pulberea se obţine prin măcinarea cu râşnița electrică, după care se face o cernere prin sită.
– Ideal ar fi ca semințele să se macine cu 5-10 minute înainte de administrare, astfel încât oxidarea principiilor active să fie cât mai redusă. Dacă însă nu este posibil, pulberea de armurariu se păstrează într-un borcan ermetic închis, la rece şi la întuneric, cel mult 4-5 zile.